Hindistan-Rusya S-400 imzalarını attı

Rusya ve Hindistan’ın, uzun zamandır son şeklini vermeye çalıştıkları S-400 hava savunma sistemi anlaşmasını imzaladığı belirtildi.

Rusya ve Hindistan, ABD’nin Yeni Delhi’ye yönelik yaptırım tehditlerine karşın beklenen S-400 anlaşmasını imzaladı.

İmzalanması, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Hindistan ziyaretine denk getirilen ve 5.4 milyar dolar değerinde olduğu söylenen anlaşma, Hindistan’a 5 adet S-400 bataryası gönderilmesini öngörüyor.

ABD, Rusya yapımı bir hava savunma sistemi alması halinde Hindistan’ı, ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) üzerinden cezalandırmakla tehdit ediyordu.

Kullanımda olan en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak gösterilen S-400, insanlı ya da insansız her türlü hava aracının yanı sıra hem kruz hem de balistik füzeleri imha edebiliyor.

Azami menzili 400 kilometre, ulaşabildiği en yüksek irtifa da 30 kilometre olan bu sistem ayrıca, her hedefe iki füze kilitleyerek, eş zamanlı olarak 80 hedefi vurabiliyor.

Rostec’ten açıklama

Yapılan anlaşma sonrasında Rus devlet savunma sanayi şirketi Rostec CEO’su Sergey Chemezov konuya ilişkin olarak, “Hindistan ile S-400 tedarik anlaşması, ülkelerimiz arasındaki askeri-teknik işbirliği tarihinde yeni bir dönüm noktasıdır” şeklinde konuştu.

Chemezov, Hindistan ve Rusya arasındaki en yüksek güven ve anlayış düzeyini gösteren anlaşmanın sivil sanayideki işbirliğini güçlendirmek ve derinleştirmek için önemli bir temel olacağını belirtti.