Hürkuş-C’den ilk görüntüler

CNN Türk programına katılan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türkiye’nin silah sanayindeki son gelişmeleri aktardı.

Demir, Türkiye’nin ilk yerli savaş uçağı ve Anadolu gemisi Türk savunma sanayisindeki önemli projeler hakkında açıklamalar yaparken, yerli eğitim uçağı Hürkuş’un silahlandırılmış versiyonu olan Hürkuş-C’nin görüntüleri de ilk kez CNN TÜRK’te yayınlandı.

İşte Demir’in açıklamalarından satır başları…

* Türkiye savunma sanayii projelerinde ilk sırada muharip uçak projesini koyabiliriz. Bu alanda projesi olan ülke sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Milli savaş uçağı projesi uzun soluklu bir çalışma. Cumhurbaşkanımızın bu konuda çok büyük desteği var. F-35 gibi uçakların hizmete girmesi çok uzun süreler aldı. Uçağın hizmete girdiği anda tam anlamıyla olgunlaşmış olmuyor. Yaklaşık 50 yıllık süreçte uçak olgunlaşıyor.

* Yerli savaş uçağımız, akıllı, çevikliği oldukça fazla, motor gücü çok yüksek, radara görünmez, havada çok ani hareketler yapabilecek ve bu manevra kabiliyetine dayanabilecek bir uçak olarak dizayn ediliyor.

* Uçağımızın 2023’te hazır olmasını istiyoruz. Bu uçuşa hazır anlamına gelmiyor. Türk Hava Kuvvetlerini hizmet vereceği yıllar olarak 2020’lerin sonları olarak düşünüyoruz.

“F-35 projesinde bir gecikme yok”

* F-35 projesinde hiçbir aksama, planlananın ötesinde bir gecikme olmayacak. Muhatttaplarımızda hiçbir engel, kaygı düşünce yok. Siyasi kanatta olan tartışmalarla teknik anlamdaki muhattaplar ilgilenmiyor. F-35’ler geldiğinde depolar Malatya’da inşa aşamasında.

* F-35 konusunda yapılacak ilk tesis Eskişehir’de olacak. Bu tesis motor bakımlarının ve onarımlarının yapılacağı bir tesis olacak. 

Hürkuş-C’den ilk görüntüler

*Bir eğitim uçağı olan Hürkuş’a, silah ve koruma sistemleri ile donatılarak Hürkuş-C modeli de geliştirildi. İlerleyen dönemde Hürkuş’un daha da kuvvetlendirilmiş hali isteniyor. İhtiyaç belirleme konusundan Türk silah kuvvetleri unsuruları ile kesinlikle çok yakın bir temas gerekiyor. Ayrıca Hürkuş – B eğitim uçağımızın Hava Kuvvetlerimize teslimatı başladı.

İşte Hürkuş-C’den ilk görüntüler:

Gökbey’in motoru da 2 yıl sonra yerli olacak

*Yerli helikopter Gökbey’in yüzde 85’e yakın oranda yerlidir. Ama yüzde 100 millidir. Helikopter motoru ve şanzmanı konusunda 2 yıl sonra hazır diyebiliriz.

*Kamuoyu şunu anlamalı. Türkiye 1990’da hedefledi ya da yapamadı diye bir şey yok. Biz başladığımız şeyi başarıyoruz. Bizim geçmiş yıllarda öyle bir durum yoktu. Hiçbir şeye başlanmamıştı. Biz bu işi yapacağız kararlılığı ve sürdürülebilir olması gerekiyor.