ISL’de ilk hangar açıldı

Türk Hava Yolları, İstanbul Havalimanı’nda büyük taşınma öncesinde 5 operasyonel tesisin açılışını gerçekleştirdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak, Kalyon İnşaat’ın sahibi Cemal Kalyoncu ve İGA yöneticilerinin katıldığı açılışta, operasyonel olarak ihtiyaç duyulan Hat Bakım Hangarı,  Hızlı Kargo Sevk Üssü, Uçak İçi Ürünler Deposu ve ULD Tamir & Bakım ve Akü Şarj Tesislerinden oluşan toplam 5 tesisin açılışı yapıldı.

Ayrıca inşası son safhaya ulaşan Uydu Kargo Binası, Uydu İkram Binası, Hava Tarafı Personel Geçiş Kapısı (ASG), TGS Yönetim ve Yer Hizmetleri Teçhizat Bakım Binası (GSEM), Operasyon Merkezi (Ekip Terminal kısmı) toplam 150 bin metrekare kapalı alana sahip tesislerimiz büyük taşınma öncesi tamamlanarak hizmete hazır hale geleceği belirtildi.

Taşınma sonrası 2. faz tesislerinin inşasına 2019 yılında da devam edecek olan Türk Hava Yolları, İstanbul Havalimanı operasyonlarını, tüm fazları tamamlandığında yaklaşık 700.000 m² kapalı alana sahip, dünyanın en büyük kampüsünden gerçekleştirecek.

Bayrak taşıyıcı havayoluna ait bu kampüs tamamlandığında ise; 4 bölgede ana ve uydu binalar olarak adlandırılan 14 (MRO-Uçak Bakım Hangarları, Ana Kargo ve Uydu Kargo Binası, Ana ikram ve Uydu İkram Binası, Hava Tarafı Personel Geçiş Kapısı (ASG), TGS Yönetim ve Yer Hizmetleri Teçhizat Bakım Binası (GSEM), Operasyon Merkezi ve Ekip Terminal Binası, Hat Bakım (LMH) Binası, Geçici Hangar Binası, Kargo Hızlı Sevk Üssü, Uçak İçi İkram Deposu, ULD Tamir Atölyesi ve ULD Depolama Alanı) tesisten oluşacak.

THY’nin İstanbul Havalimanı’daki yeni hangarı her iki tarafından da uçak girebilecek şekilde tasarlanırken, 7 adet tek koridorlu uçağa aynı anda hizmet verebilme kapasitesine sahip.

Yeni hangarda hat bakımlarının yapılacağı ana bakımların ise Atatürk Havalimanı’da yapılacağı öğrenilirken, bu hangardan toplamda 20 adet olacağı bilgisi verildi.

THY Genel Müdürü konuşmasında tesislerin 202 gün içersinde tamamlandığını açıklarken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahir Turhan’a “Sayın Bakanım biz hazırız, saha bizim maç bizim” mesajını verdi.

Açılışta konuşma yapan Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, 42 ay gibi rekor bir sürede bitirilen dünyanın en büyük havalimanının etrafındaki hizmet binalarının da rekor sürede tamamlanması gerektiğini belirtirken, 202 gün gibi rekor bir sürede bu tesislerin tamamlandığını belirtti.

Aycı 7/24 operasyonlar gerçekleştirecekleri havalimanında üzerinde hiç güneş batmayan günler yaşanacağını ifade ederken, “Bu bina ofislerle birlikte 23 bin metrekare, sadece hangar alanı olara bakarsanız 18 bin metrekare, iki sütun arasındaki mesafe 80 metre ve iki taraftanda uçak giriş çıkışına müsait Türkiye’deki yegane hangardır. Bu açıdan bakıldığında Atatürk Havalimanı’ndaki hangarlardan bile daha büyük bir hangarı bugün burada açıyoruz. Bu vesiyle bu harika projede emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

Hangarda aynı anda 7 uçağın bakıma alınabildiğini belirten İlker Aycı, sözlerini “Herkesin battığı yerde biz güneş gibi parlarız” ifadesiyle sonlandırdı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan ise açılışa ilişkin şunları söyledi: “ Türk Sivil Havacılığı son 16 yılda yaptığımız uygulama, düzenleme, destekleme ve icraatlar sonucunda küresel bir güç haline geldi. Bu havalimanını 42 ay gibi bir sürede bitirdik. İstanbul Havalimanı bu küresel gücün perçinlenmesinin bir göstergesidir. İstanbul Havalimanı dünyanın aktarma ve transfer merkezi olacak.  Artık dünya havacılığının kalbi en güçlü şekilde İstanbul Havalimanı’nda atacak. Havacılıkta geldiğimiz nokta bir destandır, bu destanın en önemli aktörlerinin başında ise Türk Hava Yolları gelmektedir. Bu destanın önemli olmasının bir nedeni de THY’nin bu başarıyı küresel ligde elde etmiş olmasıdır. Bu küresel ligde yer alıp  bu başarıyı yakalamak takdir edersiniz ki her babayiğidin harcı değildir. 16 yıl önce Türk Hava Yolları’nın küresel bir marka ve dünya çapında bir oyuncu olması hayaldi. Bugün bu hayalin sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde engin öngörüsü ve sizlerin emeğiyle gerçeğe dönüştüğüne şahitlik ediyoruz. Bu bize büyük bir mutluluk ve gurur veriyor. İnşallah bu tesislerde yürütülecek başarılı hizmetlerle Türk Hava Yolları tez zamanda dünyada bilinilirlikte ikinci sıradan ilk basamağa çıkacaktır. 30 milyar doları aşan değer büyüklüğüne ulaşacaktır, çalışan sayısını 52 binden 100 binlere çıkaracaktır. Bu hedeflere ulaşmak için hükümet olarak bayrağımızı göklerde taşıyan Türk Hava Yolları’mıza her türlü desteği vereceğimizden şüpheniz olmasın. Buda Türk Hava Yolları’nın kanatlarının daha da büyüyeceği anlamına geliyor.”

AirTürkHaber