İsrail’de F-15 bilmecesi

İsrail Hava Kuvvetleri’nin gelişmiş F-15 savaş uçağı alacağı yönündeki haberlere ilişkin ordundan ilginç bir açıklama geldi.

Jane’s portalında yer alan bilgilere göre, İsrail Ordusundan yapılan açıklamada F-15IA savaş uçaklarının alımı konusunda henüz bir resmi karar alınmadığı belirtildi.

Haberde, İsrail Ordusundan Janes’e yapılan açıklamada, F-15 uçaklarının alımı konusunda İsrail Ordusu ve hava kuvvetlerinin henüz net bir karar verilmediği vurgusu yapıldı.

Geçtiğimiz günlerde İsrailli Ynetnews, ordunun geliştirilmiş F-15IA modeli savaş uçağı alma konusundan kararını verdiği ve bunu resmi olarak duyurduğu açıklanmıştı.

Ynet haberinde ABD’nin F-35 alımını durdurmaması karşılığında F-15 anlaşmasına yanaştığı ve bu kapsamda F-15 alımı haricinde İsrail’in 25 adet F-35 uçaklarından oluşan 3 filoyu tamamlayacağı belirtilmişti.

Anlaşmanın İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman tarafından imzalandığı belirtilmişti, ancak Liberman 14 Kasım tarihinde sürpriz bir şekilde istifasını açıklamış ve ülkede erken seçim ihtimali gündeme gelmişti.

Jane’s haberinde ayrıca F-15IA’nın gelişmiş F-15’in İsrail için üretim adı olduğu belirtilirken, Suudi Arabistan için F-15SA’nın üretime girdiği ayrıca Katar’ın da F-15QA siparişi verdiği açıklandı.

Katar’ın F-15QA modelinde ise İsrailli Elbit şirketi tarafından yapılan geniş görüş alanına sahip kokpitin tercih edildiği belirtildi.

Ege Buğra Özen/AirTürkHaber