Katar’ın F-15QA planı belli oldu

Katar Hava Kuvvetleri, 2021 yılı Mart ayında F-15QA savaş uçaklarını Boeing’den teslim almaya başlayacağını duyurdu.

Reuters’in geçtiği habere göre Tuğgeneral Issa El Mahannadi, El Udeid Hava Üssü’nde yaptığı açıklamada ilk etapta 6 adet uçağın teslim edilmesinin planlandığı belirtti.

İlk teslimattan sonra 12 milyar dolarlık 36 adetlik siparişin, her üç ayda 4 adet uçağın teslim edilmesinin planlandığı bildirildi.

Katar için özel geliştirilmiş olacak F-15QA savaş uçakları anlaşması, Katar’ın komşu ülkeleri olan Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Bahreyn ve özellikle Suudi Arabistan’la yaşanan anlaşmazlıkları sonrasında gündeme gelmiş ve tamamlanmıştı.

Teslimatlar süresince Katarlı pilotlarında ABD’ye gönderileceği ve burada eğitim alacağı bilgisi verilirken, ilk etapta 8 pilotun eğitim için gönderileceği belirtildi.

Jane’s portalı daha önce Katar’ın alacağı F-15QA modeli savaş uçaklarında İsrailli Elbit şirketi tarafından tasarlanan kokpit sistemini kullanacağı bilgisini vermişti.

Katar bölgesinde yaşadığı sıkıntılar sonrasında Avrupa’dan da savaş uçağı alacağını açıklamış ve 12 Rafale ile 24 Eurofighter Typhoon uçaklarının alımı için anlaşma sağlamıştı.

AirTürkHaber