“Yapılamaz” denilen yapıldı

Jandarma Genel Komutanlığı’nın, ters yazılmış ‘Zoru başarırız, imkânsız zaman alır’ ifadeleri ile paylaştığı, Sikorsky S-70 tipi helikopterin ters dönme hareketi yaptığı fotoğraf, büyük beğeni topladı.

Jandarma Genel Komutanlığı, bugün resmi Twitter hesabından, dikkat çeken bir paylaşımda bulundu. Paylaşımda, Pilot Üsteğmen Vecihi İyigün tarafından kullanılan Sikorsky S-70 tipi  helikopterin ters dönme hareketi yaptığı anın fotoğrafı yer aldı.

Fotoğrafın üzerinde ise helikopter gibi ters yazılarla yazılan ‘Zoru başarırız, imkânsız zaman alır’ ifadesine yer verildi.

MÜHENDİSLER ‘OLMAZ’ DEDİ; TÜRK PİLOT YAPTI

Webtekno’da yer alan bilgilere göre Fotoğrafın hikâyesi de dikkat çekiyor. 1990 yılında Birleşik Devletler’de bulunan ve hava taşıtları üreten Sikorsky şirketinin mühendisleri, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) sipariş vermiş olduğu Sikorsky S-70 helikopterlerinin teslimatı sırasında helikopterin ters dönme hareketi yapamayacağı konusunda uyarıda bulunuyorlar.

Teslim aldıkları helikopteri inceleyen Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı Türk pilotlar ise helikopterin ters dönme hareketi yapabileceğini söylüyorlar. Konu, helikopteri üreten mühendisler ile Türk pilotlar arasında bir iddialaşmaya kadar gidiyor.

Üst makamlardan gerekli izinler alındıktan sonra Jandarma Pilot Üsteğmen Vecihi İyigün, boş ağırlığı 5347 kilogram olan Sikorsky S-70 ile havalanıyor ve ters dönme hareketi gerçekleştiriyor.

Vecihi İyigün yere sağ salim inmeyi başarıyor fakat helikopter ters dönme hareketi sırasında gerçekleşen gerilim nedeni ile kullanılamaz hale geliyor.

Bunun üzerine Sikorsky şirketi bozulan helikopter yerine Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yeni bir helikopter gönderiyor ve hepimizin bildiği bu ters dönmüş Sikorsky S-70 fotoğrafını da tanıtım kitapçığına ekliyor.