YAZARLAR

Slide thumbnail

Slide thumbnail

ATLANTİK’TE SON DURUM

Görünen o ki tercihler değişmeye başladı..

Üstelik bu tercih Atlantik uçuşlarında kendini göstermeye başladı.

Hedef şu; Daha hafif uç, daha ucuza uç.

Şöyle ki..

Son zamanlarda, Atlantiğin kıyısında ki, ülkelerin havayollarının uçak siparişlerine ve bu uçaklarla yapacakları rota açıklamalarına bakarsanız, Atlantik’te çoğu uçuş tek koridora oturtulacak gibi görünüyor.

Mesela, İrlandalı Aer Lingus, Norveçli Norwegian, Atlantiğin biraz ortasındaki İzlandalı Icelander..

Filolarına kattıkları A321neo, B737-MAX serileriyle beraber, yeni rotaları ağırlıklı olarak Atlantik uçuşlarında açıklanıyor.

Havayollarının bu tercihi yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkan karlılık üzerine tercih edilmeye başlanmış.

Tek koridorda Atlantik operasyonu yapmak aslında uçuşun her aşamasında havayollarının kasasına ekstra para koyuyor.

Çift koridorlu uçaklarda yolcu sayısı ortalama 350-400 aralığındayken, (A380’ler hariç) tek koridorlu uçaklarda bu rakam 180 koltuk ortalamasının üstüne çıkmıyor.

E hal böyle olunca karlılık oranı daha yolcuyu uçağa alırken başlıyor. 400 kişinin uçağa binmesiyle 180 kişinin binmesi arasındaki fark, havalimanında bekleme süresini kısaltırken, yolcu içinde avantaja dönüyor.

Mesela rotanızda varış noktasının New York JFK olduğunu düşünürsek, 400 kişiyle mi pasaport kontrolüne girmek daha avantajlı yoksa 180 kişiyle mi?

Havayollarının havalimanlarında daha hızlı hareket edebilmesi de direk yolcu sayısıyla ilgili olduğuna göre; Daha az bagaj, uçağa yüklenen daha az yiyecek-içecek operasyon hızını artıran en önemli faktörler.

Yakıtta yapılan hesaplamalar da, Atlantik kıyısındaki ülkelerden ABD’nin doğusuna yapılan uçuşlarda tek koridorun karlılığını ortaya koymuş.

Peki yolcu konforu?

Kuşkusuz uzun uçuşlarda çift koridorlu daha geniş uçaklarda zaman geçirmek, tek koridorlu uçaklara oranla daha keyifli olsa da, araya giren ücret farkı ortalama 7 saat süren Atlantik uçuşunda yolcuya cazip gelmeye başladığı yapılan araştırmalarla ortaya çıkmış.

Belli ki Atlantiğe kıyısı olan ülkelerin yeni tercihi her anlamda hızlı operasyon, daha fazla kazanç gibi ana unsurlar yan yana gelince tek koridorda hız kazanıyor.

Bunu doğrulayan son açıklama, Avrupa’nın hemen her noktasından uygun fiyatlarla ABD uçuşları yapan Norwegian’dan geldi.

Havayolu, Boeing’e toplam 110 adetlik sipariş verdiği B737 MAX8 tipi uçaklardan ilk ikisini geçtiğimiz hafta filoya katarken, Seattle’da düzenlenen törende Norwegian sözcüsü, “Bu uçaklarla Atlantik uçuşlarında operasyon hızımız artarken yeni ek seferlerimiz de olacak. Şimdi filoya kattığımız iki adet B737 MAX8 ile Kuzey İrlanda, İskoçya ve Norveç’ten Atlantik uçuşlarıyla ABD’ye 12 ek sefer daha koyacağız” dedi.

Doğu’da Japonlar 2 saatlik uçuşlarda çift katlı 600 kişilik A380’lerle uçarken, Batı’da Atlantik üstünde son durum bu.

Hepinize iyi uçuşlar olsun..


Yazarın Diğer Yazıları