Falcon Heavy’nin tarihi test uçuşu

Uzay çalışmalarında dengeleri değiştiren Elon Musk’ın şirketi Spacex dün tarihi bir adım daha atarak Falcon Heavy’i başarılı bir şekilde uzaya fırlattı.

Ana iticisinin yanında iki tane de yan itici olarak Falcon 9 roketlerini taşıyan Falcon Heavy Florida’da bulunan Kennedy Uzay Merkezi’ndeki Cape Canaveral’dan başarılı şekilde fırtlatıldı.

Kırmızı renkli Tesla Roadster aracını taşıyan roket dünya atmosferinden çıktıktan sonra iki yan iticisinden ayrıldı.

Yan itici Falcon 9 roketleri sonrasında başarılı şekilde Kennedy Uzay Merkezi’nde bulunan platformlara geri iniş yaptı.

Ana iticide Tesla Roadster’ı Mars yörüngesine yapacağı seyahatine uğurladıktan sonra deniz üzerindeki platforma başarılı şekilde iniş gerçekleştirdi.

Ancak ana iticinin platforma inişi üzerinde bulunan kameraların sıcaklığa dayanamaması nedeniyle görüntülenemezken, SpaceX yetkililerin inişin başarılı olduğunu belirtti.

Ana itici görevindeki Falcon 9 roketiyle alakalı olarak inişin ardından herhangi bir fotoğraf paylaşımının henüz yapılmaması ise denize çakılma ihtimalini akıllara getiriyor.

Yinede uzmanlar tarafından ana itici Falcon 9’un çakılma ihtimaline karşın görevlerini yerine getirmesinden dolayı tarih yazıldığı görüşü hakim.

Tesla Roadster aracı ise Dünyadan çok uzakta Mars’a yakın bir yörüngedeki yerine yaptığı yolculuğuna devam ediyor.

En çok izlenen ikinci yayın oldu

SpaceX’in bu tarihi denemesi tüm dünya tarafından dikkatle takip edilirken, Youtube’da da tüm zamanların en çok izlenen ikinci yayını olmayı başardı.

The Verge’de yer alan bilgilere göre 2,3 milyon izleyici rakamına ulaşıldığı açıklanırken, ilk sırada yer alan yayın ise 2012 yılındaki RedBull Statosfer projesindeki Felix Baumgartner’ın stratosferden yaptığı tarihi atlayış yer alıyor.

İşte dün uzay çalışmaları tarihine çok farklı bir boyut kazandıran Falcon Heavy’in deneme uçuşundan kareler:

Brady Kenniston (twitter)

Brady Kenniston (twitter)

Printed on the circuit board of a car in deep space

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on