3. Havalimanında büyük hazırlık
29 Ekim 2018’de dünyanın en büyük çaplı havalimanı taşınmasının gerçekleştirileceği İstanbul Yeni Havalimanı’nda hazırlıklar için sona geliniyor.
Kusursuz bir taşıma operasyonu için her detayı düşündüklerini belirten İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü H. Kadri Samsunlu: “Operasyona hazırlık noktasında önümüzdeki bir ay içinde 3 büyük deneme gerçekleştireceğiz. Toplam, 9 bin kişi ve 10 gerçek uçak kullanacağız. Daha önce yapılmamış çapta bir taşınmaya şahit olacağız. Bu birikim ve tecrübeyle bu işi en iyi Türkler yapar dedirtebiliriz.” dedi.
Dünya havacılığının kalbi olmaya hazırlanan İstanbul Yeni Havalimanı’nda operasyona geçmek için sayılı günler kaldı.
Havacılık sektöründe Operasyonel Hazırlık ve Havalimanı Taşınması adı verilen, ORAT (Operational Readiness and Airport Transfer) sürecinde eğitimler devam ediyor.
ORAT’la ilgili son bilgileri paylaşan İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü H. Kadri Samsunlu, havalimanını 29 Ekim’de açmak için çalışmaların tüm hızla plan ve programa uygun olarak, devam ettiğini belirterek; “İstanbul Yeni Havalimanı’na yapılacak olan taşınma bugüne kadar dünyada yapılan en büyük havalimanı taşınması olacak. Dünyada 45 km uzaklığa taşınmış başka bir havalimanı yok. Yeni Havalimanı’na gerçekleşecek taşınma süreci ile ilgili 2016 yılından bu yana çalışmalarımızı büyük bir titizlikle yürütüyoruz. Geldiğimiz aşamada operasyona hazırlık sürecinde başta THY olmak üzere havayolları, yer hizmetleri ve diğer paydaşlarımıza havalimanına alışabilmeleri için verdiğimiz eğitimleri tamamladık.” diye konuştu.
Türk ekip ve yabancı danışmanlar 2 yıldır çalışıyor
ORAT Projesi’nde Kopenhag ve İncheon Havalimanı’ndan Kasım 2016’dan bu yana danışmanlık alındıklarını söyleyen Genel Müdür Kadri Samsunlu, hepsi havalimanı, havayolu, handling vb. havacılık deneyimine sahip ORAT ekibinde; 8 danışman, 60 kişilik ekip ve 100 operasyon personelinin görev yaptığını açıkladı.
Samsunlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin büyüme potansiyelini ve gücünü yansıtan, havacılık tarihinde yeni bir sayfa açacak bir havalimanına geçiş yapılacak. Biz İstanbul Yeni Havalimanı’na taşınma sürecimiz için tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Özellikle ORAT’taki ilk bölüm Operasyona Hazırlık kısmında çok ciddi ilerleme sağladık. Önümüzdeki bir ay içerisinde 3 büyük deneme yapacağız. 102 adet farklı konu ve olay üzerinden senaryolarımıza çalışıyoruz.”
Bin, üç bin ve beş bin kişilik denemeler yapılacak
9 bin yolcu,18 bin bavul ve 10 gerçek uçak
İstanbul Yeni Havalimanı’nda ORAT süreci 2016 yılında başladı. 4 aşamadan oluşan ORAT sürecinin eğitim bölümünde DHMİ Genel Müdürlüğü önderliğinde THY, HAVAŞ, ÇELEBİ ve TGS Yer Hizmetleri yöneticileri ve çalışanları ile havalimanında hizmet verecek diğer paydaş firmaların çalışanlarına; 27 bin 522 adet sınıf eğitimi, 28 bin 225 adet saha eğitimi verildi.
ORAT akışında sınıf ve saha eğitimlerinin ardından deneme süreçleri geliyor. 31 Mayıs tarihinden bu yana yapılan deneme operasyonlarında 46 senaryo denendi.
Bu senaryolar; açılış öncesi kalan dönemde bin, üç bin ve beş bin kişinin katılımıyla çok farklı olaylar yaşanmış gibi gerçek testler yapılarak denenecek.
- Deneme Operasyonu (Eylül ayı son haftası): 1000 sahte yolcu, 2 bin bagaj, Operasyonel paydaşlar ve Kamu Kurumları’na ait yaklaşık 800 personel, 2 adet gerçek uçak (THY), 50 Yer Hizmet Ekipmanı ile gerçekleştirilecek.
- Deneme Operasyonu (Ekim ilk Haftası): 3 bin sahte yolcu, 6 bin sahte bagaj, Operasyonel paydaşlar ve Kamu Kurumları’na ait yaklaşık 1000 personel, 3 adet gerçek uçak, 150 Yer Hizmet Ekipmanı ile planlanmakta.
- Deneme Operasyonu (Ekim İkinci Haftası): 5 bin sahte yolcu, 10 bin sahte bagaj, İGA, Operasyonel paydaşlar ve Kamu Kurumları’na ait yaklaşık 1000 personel, 5 adet gerçek uçak, 200 Yer Hizmet Ekipmanı ile planlanmakta.
Denemelerde, sözde yolcuların havalimanlarına girerek bagajlarını teslim etmesi ve biniş kartlarıyla uçağa yönlendirilmesi, seçilen koltuğun değişimi ve yeniden bilet basımı, transfer yolcuların yönlendirme tabelalarıyla yeni uçuş kapısını bulması, bagajların zamanında uçağa ve yolcuya teslim edilmesi ve daha pek çok senaryoyu kapsıyor.
Denemeler esnasında havalimanının içerisinde bulunan sistemlerin arızalanması halinde uygulanacak olağanüstü durum planları da test ediliyor.
Bilişim sisteminin alt yapısı açılışa hazır
IT kapsamında ise yapısal fiber ve bakır kablolama, kablosuz network, fiziksek güvenlik sistemi, uçuş bilgi sistemi, terminal yönetim sistemi, check-in ve boarding sistemleri, kurumsal kaynak planlama, havalimanı operasyonel kontrol merkezi, bagaj eşleştirme, ayırma ve lokal kalkış kontrol sistemlerinin operasyonel hazırlıkları da devam ediyor
İSTANBUL YENİ HAVALİMANI
Yüzde 95’i tamamlanan Cumhuriyet tarihinin en büyük alt yapı projesi İstanbul Yeni Havalimanı; teknolojisiyle, tasarımıyla, yolcu deneyimiyle birçok alanda ilklere imza atacak.
- Toplam Proje Alanı: 76,5 milyon m2
- Proje Yatırım Bedeli: 10.2 Milyar Euro
- Havalimanının Faaliyete Geçeceği Tarih: 29.10.2018
- Havalimanın 2018 Yılında Faaliyete Geçecek Bölümü: Faz 1
- Faz 1’de Yer Alacak Alanlar: 1.4 milyon m2’lik Ana terminal binası, 2 pist, ATC Tower ve destek binalar
- Hava Trafik Kontrol Kulesi: 5.000 m2 alanında, 90 metre yüksekliğinde
(Lale figüründen esinlenilerek AECOM ve Pininfarina tarafından tasarlanmıştır.)
- Yıllık Yolcu Kapasitesi: Faz-1’de 90 milyon yolcu/yıl, tüm fazlar tamamlandığında 200 milyon yolcu /yıl ‘a arttırılabilir kapasite
- Yolcu Biniş Köprüsü Sayısı: 143
Lokasyon ve Ulaşım Bilgileri:
- Havalimanı Lokasyon: Havalimanı İstanbul’un Avrupa yakasında, Karadeniz kıyısındaki Tayakadın ile Akpınar köyleri arasında yer almakta.
- Şehir Merkezine Uzaklık: 35 km (Taksim-Yeni Havalimanı)
Havalimanına Ulaşım
- Gayrettepe – Yeni Havalimanı Metro Hattı (ort. 25 dakika, 5 durak)
- D-20 yeni karayolu bağlantısı
- Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi ile İstanbul bağlantısı
- Hızlı Tren bağlantısı
- Üç Katlı Büyük İstanbul Tünel Projesi ile Anadolu Yakası bağlantısı
İnşaat Aşamasının Yarattığı İstihdam: Agustos itibariyle (6 Agustos) 3.200’ü beyaz yaka olmak üzere yaklaşık 32.000 çalışan bulunuyor.
- Yaklaşık 32.000 olan çalışan sayısının içerisinde 1094 kadın çalışan bulunmaktadır. Mühendis kadın çalışan sayımız 101 dir.
- İstanbul Yeni Havalimanı’nın doğrudan, dolaylı, tetikleyici ve hızlandırıcı ekonomik etkileri Küresel Büyüme Senaryosu (İyimser Senaryo) kapsamında bir araya getirildiğinde 2025 yılında İYH bağlantılı faaliyetlerden kaynaklanan istihdamın 225 bin kişiye ulaşacağı öngörülmektedir.
- İstanbul Yeni Havalimanı’nın doğrudan, dolaylı, tetikleyici ve hızlandırıcı ekonomik etkileri Küresel Büyüme Senaryosu (İyimser Senaryo) kapsamında bir araya getirildiğinde 2025 yılında İYH bağlantılı faaliyetlerden kaynaklanan GSMH’nin %4.89 olacağı öngörülmektedir.
- Sağlayacağı İstihdam: 2025 yılında doğrudan ve dolaylı olarak 225.000 kişiye gelir kaynağı sağlayacak.
İstanbul Yeni Havalimanı “seyahat akşı”nı değiştirecek
İspanyol turizm danışmanlığı firması ForwardKeys, yaklaşık 1,7 milyon rezervasyon işleminden yola çıkarak yaptığı ve 2018 yılının ilk çeyreğini kapsayan trend raporunda, İstanbul üzerinden gerçekleşen transit uçuşların oranının önceki yıla göre yüzde 21 artığını ifade etti.
İsrail, Orta Doğu, İran ve Kuzey Hindistan yönündeki ABD ve Avrupa çıkışlı uçuşlar için bu talebin arttığını belirten ForwardKeys’in raporunda İstanbul’un coğrafi konumundan dolayı ilerleyen dönemde daha da fazla kazanç sağlayacağını belirtiyor.
İstanbul Yeni Havalimanı, Türk malları ve markalarının tanıtılması için en önemli platformlardan biri haline gelecek.
İstanbul Yeni Havalimanı’nda en önemli önceliklerden biri, yolcu konforunu ve alışveriş deneyimini kusursuz hale getirmek ve en üst düzeyde yolcu deneyimi yaşatmak olacak.
İstanbul Yeni Havalimanı 50 bin m2’den fazla perakende mağaza alanı, 30 bin m2’den fazla yiyecek içecek alanı ile Türk malları ve markalarının tanıtılması için en önemli platformlardan biri haline gelecek.
Heinemann Grubu’nun Türkiye’deki iştiraki Unifree tarafından işletilecek Duty Free alanı da pek çok yeni markayı bünyesinde barındıracak.
Kargo taşımacılığında da yeni HUB, İstanbul Yeni Havalimanı olacak
Sadece seyahat değil ticarette de aksın Asya- Pasifik bölgesine kayması İstanbul Yeni Havalimanı’nı kargoda da güçlü kılacak.
Sadece yolcu taşımacılığında değil, ticarette de çekim noktası olacak.
İstanbul Yeni Havalimanı ilk açıldığında 2,5 milyon ton; tüm fazları tamamlandığında ise 5,5 milyon ton kargo kapasitesine sahip olacak.
Böylece, 4,5 milyon ton kapasiteye sahip Frankfurt Havalimanı’nın üzerine çıkacak.
İstanbul Yeni Havalimanı, kolay ulaşımı ile de cazibe merkezi olacak
İstanbul Yeni Havalimanı’na ulaşımın zahmetsizce olması için tüm çalışmalar gerçekleştiriliyor. Şu anda, Levent’ten D-20 Karayolu (Göktürk – Kemerburgaz istikameti) ile 30 dakikada İstanbul Yeni Havalimanı’na varılıyor.
Gayrettepe-Kağıthane-Kemerburgaz-Göktürk-İhsaniye ve İstanbul Yeni Havalimanı duraklarından oluşan metro hattı ile yolcular Gayrettepe’den İstanbul Yeni Havalimanı’na sadece 5 durak, 25 dakikada ulaşacaklar.
Halkalı-Temapark-Olimpiyat-Kayaşehir-Merkez Arnavutköy-Merkez İstanbul Yeni Havalimanı duraklarından oluşacak ikinci metro hattıyla ise Halkalı istikametinden yolcular rahatlıkla havalimanına varabilecekler.
Kuzey Marmara Otoyolu bağlantısı da açılışın yapılacağı 29 Ekim 2018 tarihine kadar yetişecek. Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden Avrupa – Anadolu yakasını birleştirecek hızlı tren projesi de İstanbul Yeni Havalimanı ile bağlantılı olacak.
Şehrin çeşitli noktalarından çok sayıda shuttle servisi hizmet verecek ve ilk dönem Atatürk Havalimanı’ndan da transfer yapılacak.
Her anı düşünülmüş yolculuk deneyimi
İstanbul Yeni Havalimanı; akıllı sistem, beacon sistemi, kablosuz internet, telsiz ve yeni nesil GSM altyapısı ile LTE, sensör ve konuşan ‘nesneler’ ile donatılacak.
Bu açıdan benzersiz bir yolcu deneyimine ev sahipliği yapacak havalimanını kullanacak yolcuların, evden havalimanına olan seyahat süreci optimize edilecek. Şehir trafiğinden alınan verilerle yolcuların evlerinin kapısından uçağa biniş kapılarına kadar tüm deneyimleri planlanacak ve böylece zaman yönetimi yapabilmeleri sağlanacak.
Ek olarak mobil işaret, yüz ve ses tanıma ya da diğer kişisel bilgilerle işlem yapabilecek makinelerin, check-in ya da bagaj teslim noktalarında kullanımı İstanbul Yeni Havalimanı’nda da mümkün olacak.
Saatte 30 bin bagaj işleme kabiliyeti olan 42 km uzunluğundaki bagaj sistemiyle 13 check-in adasından toplanacak bagajlar uçaklara ve yolculara vakit kaybettirmeden ulaşacak.
Yapay zekâ ve görüntü işleme sistemleri ile birlikte hem anlık hem de geriye dönük bilgiler toplanabilecek.
LTE ve WiFi, BlueTooth (beacon) gibi mobil iletişim teknolojileri sayesinde, yolcunun zevk, ihtiyaç ve gelir düzeyine uygun kişisel olanaklar ve teklifler oluşturularak yolcular ile anlık paylaşılacak.
Bu ve bunun gibi pek çok özelliği ile İstanbul Yeni Havalimanı, yolcusuna odaklanan bir havalimanı olacak.
Türk – İslam Sanatı ve Mimarisinden Esinlenildi
İstanbul’un benzersiz kültürel ve mimari değerlerinden beslenen bir terminal tasarımına sahip olan İstanbul Yeni Havalimanı, esnek ve ferah tasarımıyla dünyanın havalimanı mimarisinde örnek çalışma olarak gösterilmeye aday olacak. Estetik özelliklerinin yanında yalın ve kullanışlı bir sistematiğe sahip olması planlanan İstanbul Yeni Havalimanı’nda Türk- İslam sanatı motifleri kullanılıyor.
Ek olarak projenin inşa sürecinde hem iş gücü rekabeti hem de milli ekonomiye katkı sağlamak amacıyla yerli üretici ve imalatçılarla iş birliği ve iş ortaklığı yapılması tercih ediliyor.
Bu açıdan da İstanbul Yeni Havalimanı Türk misafirperverliğinin yanı sıra Türk mimarisi, ürünleri ve hammaddeleri için dünyaya açılan bir vitrin özelliğini taşıyacak.
Çevre ve Sürdürülebilirlik Çalışmaları:
- İstanbul Yeni Havalimanı’nda yer alacak tüm ticari işletmeler yeşil kuruluş sertifikasına sahip olacak. Yeni Havalimanı sürdürülebilir, kendi enerjisini üreten, çevreci, engelsiz ve yeşil bir havalimanı olarak inşa edilecek.
- İstanbul Yeni Havalimanı Terminal Binası, geleneksel ASHRAE (Amerikan Isıtma Soğutma ve İklimlendirme Mühendisleri Derneği) standartlarına göre yüzde 21 enerji verimliliği ile Yeşil Bina Sertifikasyonu olan LEED’te Gümüş seviyesini hedeflemekte.
- ENVISION Sertifikası: İGA, Sürdürülebilirlik alanında dünya çapındaki en önemli ve en prestijli referanslardan olan altyapı projelerinin çevresel, sosyal ve ekonomik etkilerini değerlendiren Sürdürülebilir Altyapı Enstitüsünün Envision Sürdürülebilirlik Sertifikası’na başvurdu. İstanbul Yeni Havalimanı bu sertifikayı almaya hak kazanan Kuzey Amerika dışındaki ilk ve dünyada en büyük altyapı projesi olacak.
- İYH’de yılda 19 bin hanenin tükettiği elektrik ve 5 bin 500 hanenin tüketimine denk, su tasarrufu yapılacak. Bu sayede İstanbul Yeni Havalimanı yılda 33,2 milyon TL tasarruf ettirecek.
- Terminal, yağmur suyu, geri dönüştürülmüş su ve gri suyu kendi ihtiyaçları için kullanacak şekilde dizayn edildi. Terminalde %40’a kadar su tasarrufu yapılacak. Bu da 1,5 milyon m3 / yıl su tasarrufuna ve 1 yılda 5 bin 500 hanenin su kullanımına denk düşmekte.
- Enerji verimliliği çalışmaları sonucunda ise bir yılda 19 bin hanenin enerji tüketimine ve yılda 30.700 ton CO2 (eq)’a eşdeğerine denk tasarruf elde edilmesi öngörülmekte.
- İstanbul Yeni Havalimanı’nda gerçekleştirilen Çevre ve Sürdürülebilirlik alanındaki detaylı ve teknik çalışmalar dünya havacılık sektörü için örnek teşkil etmekte. Bu çalışmaların havacılık sektöründe öncü olması için İGA uluslararası konferanslardan davetler almakta. İGA çevre ve sürdürülebilirlik alanında edindiği tüm bilgi, birikim ve tecrübesini havacılık sektörünün sürdürülebilir gelişimine katkıda bulunmak üzere havacılık sektörünün tüm temsilcilerine aktarmayı planlamakta.