Çarpıcı gelişme.. FBI Boeing’de

ABD’de Boeing 737 MAX kazaları gündemdeki yerini korurken, uçakların sertifikasyon sürecine ilişkin yürütülen soruşturma için önemli bir iddia ortaya atıldı.

Konuyu yakından takip eden Seattle Times, Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen Boeing 737 MAX sertifikasına ilişkin cezai soruşturmaya Federal Soruşturma Bürosu’nun da (FBI) katıldığını duyurdu.

Haberde Adalet Bakanlığınca yetkilendirilen makamlarının yaşanan iki MAX kazası sonrasında bu uçaklar için güvenliğini onaylayan sertifikasyon sürecine baktığı belirtilirken, soruşturmaya FBI kanadının da katıldığı belirtildi.

Bu süreçte Boeing’in Renton’daki 737 üretim tesisi, Boeing ve Federal Havacılık Kurulu’nun da (FAA) mercek altına alındığı belirtildi.

Bu sürecin ise Lion Air kazası sonrasında elde edilen bilgiler ışığında başlatıldığı ve güvenlik konusunda bazı suç unsurlarının meydana gelmiş olabileceği belirtiliyor.

Dün ABD basınında çıkan haberlerde Lion Air kazasında pilotların uçağın neden aniden aşağıya doğru yöneldiğini çözebilmek için dakikalar boyunca uçağın pilot el kitabını karıştırdığı ancak sorunu çözemediği açıklanmıştı.

FBI’ın sürece dahil olmasının ise Etiyopya kazasından 1 gün sonra 11 Mart günü soruşturma ekibinin uçağın gelişimine katılan birinden aldığı bilgiler sonrasında başladığı iddia edildi.

Seattle Times’ın haberinde FBI’nın destek rolünün kuruma yakın adının açıklanmasını istemeyen bir kaynak tarafından açıklanırken, konuya ilişkin olarak Adalet Bakanlığı, FBI, Ulaştırma Dairesi ve üretici Boeing’den hiçbir yorum yapılmadığı belirtildi.

Kazaya ilişkin Seattle Times’da Pazar günü yayınlanan haberde ise, Etiyopya’da yaşanan kazadan 4 gün önce Boeing ve FAA’in eline, kazadan dört gün önce MCAS sistemiyle ilgili bir güvenlik raporu geçtiği vurgulanmıştı.

Haberde, Boeing 737 MAX 8’in, FAA sertifikasyonun da iç güvenlik raporuyla ilgili sorunları tespit ettiği iddia edilmişti. (Seattle Times)