Çin-Kanada arasında havada gerilim
Kanada donanması, Güney Çin Denizi’ndeki uluslararası sularda Çin’e ait bir savaş uçağının pazar günü Kanada ordusuna bağlı bir helikoptere işaret fişeği fırlattığını açıkladı.
Eylemi “sorumsuz” olarak niteleyen Kanada ordusu, olayın helikopterin düşüşüyle sonuçlanabileceğine dikkat çekti. İşaret fişeğinin helikoptere isabet etmediği belirtildi.
Kanada donanmasına ait HMSC Ottowa isimli savaş gemisinin hava subayı Binbaşı Rob Millen, “Ateşin helikopterin pervanesine ya da motoruna ilerleme riski vardı. Bu eylem hem tehlikeli hem standart dışı hem de profesyonel değil” ifadelerini kullandı.
Çin jeti tarafından hedef alındığı öne sürülen helikopterin HMSC Ottowa’dan kalkış yaptığı belirtildi.
Millen, bu olayın 29 Ekim’de gerçekleşen ikinci olay olduğunu belirtirken, aynı gün daha erken saatlerde Ottawa’dan kalkan helikopterin uluslararası sular üzerinde Çin donanmasına bağlı iki savaş uçağı tarafından taciz edildiğini öne sürdü. Millen, olayda savaş uçaklarının helikoptere 30 metreye kadar yaklaştığını söyledi.
İlk olayın Paracel Adaları’nın 55 kilometre kadar açığında, ikincisininse takımadanın 37 kilometre açığında uluslararası sular üzerinde yaşandığı aktarıldı.
Kanada ve bölgede askeri varlığı bulunan diğer ülkelerin, Çin jetlerini yakından görmeye alışık olduğunu ifade eden Millen, buna karşın bir helikoptere işaret fişeği fırlatılması gibi eylemlerin nadiren yaşandığına dikkat çekti.
Helikopterin her iki olay sırasında da daha önce tespit edilen bir denizaltıyı aradığı ifade edildi.
29 Ekim’de gerçekleşen ilk olayda Çin jetlerinin müdahalesi sırasında helikopteri kendisinin kullandığını söyleyen Binbaşı Rob Millen, savaş uçaklarının etrafında giderek daralan daireler çizdiğini, irtifasını savaş uçakları için ideal olmayan 200 feet’e kadar düşürdükten sonra olayın sonlandığını belirtti.
Pekin yönetimi, Güney Çin Denizi’nin neredeyse tamamının yetki alanında olduğunu savunuyor ve 2014’ten bu yana bölgedeki küçük kayalıkların üzerine yapay adalar inşa ederek buraları askeri üs benzeri yapılara dönüştürüyor.
Lahey’deki uluslararası mahkeme 2016’da Çin’in Güney Çin Denizi üzerindeki iddiasının yasal bir temeli olmadığına hükmetse de, Pekin yönetimi kararı tanımayacağını açıklamıştı.