Çin’den Avrupa atağı

2000’nin başlarıydı Çin’e ilk gittiğim tarih.

Çin’in ticari anlamda dünyayı ele geçirmek üzere adımlarını yeni atmaya başladığı dönem..

O dönem Star gazetesinde çalıştığım yıllardı ve Çin gezisini gazetede “Çin’den korkmayanın işi zor” başlığıyla geniş şekilde yayınlamıştık.

Bugünse dünyayı üretimde nasıl sarıp sarmaladığı ortada.

Şimdi..

Geçtiğimiz hafta AirTürkHaber’de sıradan gibi gözükse de, dikkat edilmesi gereken önemli bir haber yayınlandı.

Macar havayolu Hungary Airlines, Boeing’e tek kalemde 100 adet B737max siparişi verdi.

Habere göre bu hamleyle Orta ve Doğu Avrupa ile Çin arasında yolcu trafiğinin artırılması ve Budapeşte’nin bu trafikte merkez konuma getirilmesi ana hedef.

Bu önemli siparişin dikkat çeken tarafıysa, şirketler genelde bu tür anlaşmalarda sermaye güçlerini göstermek adına siparişin maliyetini açıklamaktan çekinmezken, Çinliler sipariş maliyetini de işleyiş takvimini de saklı tuttular.

Aşağıdaki fotoğrafa bakarsanız siparişe imzaların atıldığı anda ortalıkta Macar gözükmüyor, önünde imzaların atıldığı pano Çince, imzayı atanlar da Çinli ama şirket Macar.

Yazını devamı için..

 

Etiketler: ,