Çin’i kızdıracak F-16 teklifi
ABD ve Çin arasında gerilime neden Tayvan’a F-16 konusunda Tayvan’dan resmi açıklama yapıldı.
Tayvan’ın ilk kadın lideri olan ve Çin’e karşı tutumuyla bilinen Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen tarafından yapılan açıklama, ABD’ye F-16 savaş uçaklarının alımı için resmi teklifin yapıldığı belirtildi.
Ing-wen Tayvan’ın bölgesel tehditlere karşı kapasitesini arttırmak ve ülke savunmasını güçlendirmek için F-16 savaş uçaklarına ihtiyaç duyduğunu vurgularken, “Kararın vatandaşlarımız tarafından destekleneceğine inanıyorum” diye konuştu.
Yerel basında yer alan bilgilere göre Tayvan’ın 66 adet F-16 V tipi savaş uçağının alımı için düğmeye bastığı belirtilirken, resmi makamlardan alıma ilişkin herhangi bir rakam paylaşılmadı.
Tayvan geçtiğimiz yılın son çeyreğinde yenileme projesi kapsamında F-16V tipi savaş uçaklarını teslim almıştı.
F-16V uçakları F-22 ve F-35 savaş uçaklarına daha iyi uyum sağlayabilmesi için, gövde tasarımındaki değişiklikle birlikte daha gelişmiş radar ve kokpit sistemine sahip.
ABD’nin Tayvan’la F-16 programı ve silah satışına Çin tepki göstermiş ve bunun egemenliğine tehlike oluşturduğunu vurgulamıştı.
Çin Mao iktidarından sonra kurulan Tayvan’ı uzun yıllardır tanımıyor ve adanın kendi eyaleti olduğunu iddia ediyor.
AirTürkHaber