Deprem haberi bu kez Mars’tan
NASA’nın yeni Mars aracı InSight gezegende düzenli olarak depremler meydana geldiğini ve artçı şoklar yaşandığını hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde tespit etti.
Geçtiğimiz eylül ayından bu yana 174 Mars depremi kaydedildi ve bunlardan 24’ünün göreceli olarak şiddetli olduğu anlaşıldı.
Richter ölçeği ile 3 ila 4 arasında gerçekleşen bu depremlerin gezegenin alt tabakalarının aktif olabileceğini düşündürtse de esas nedenin Mars’ta uzun süren soğuma süresi olduğu ve bu soğumanın yüzeyi gererek çatlaklar yarattığına değiniliyor.
Meteorlar sebep olmuş olabilir mi?
Bununla birlikte yapılan ölçümler depremlerin çarpan meteorlar nedeniyle oluşmuş olup olmama ihtimali konusunda bir netlik sağlamıyor.
Düşük bir ihtimal olarak değerlendirilse de bazı sarsıntıların kaynağı bu olabilir.
Bu noktanın aydınlatılması için Mars’ın yörüngesinde dönen gözlem ve analiz uyduları, sarsıntıların kaydedildiği zaman zarfı içerisinde oluşmuş olabilecek taze çarpma izlerini tarıyor.
Şimdiye kadar böyle bir ize rastlanmadığı kaydedildi.
Uzmanlar bu şiddetteki depremlerin olası Mars görevlerini tehlikeye atmayacağını ve gezegendeki araştırmaları etkilemeyeceğini ifade ediyor.
Mars is alive, and I’m getting more of the big picture every day:
✅ marsquakes!
✅ whirlwinds!
✅ mysterious magnetic pulses!Lots of new science, as my team releases findings from my experiments here on #Mars. Read all about it: https://t.co/bQ6uhIPusV
— NASA InSight (@NASAInSight) February 24, 2020
En şiddetlisi 4 ölçeğinde 450 deprem
Araştırma ekibi ölçümlerin başladığı zamandan bu yana ise toplam 450 deprem kaydetmeyi başardı. Bunların çoğunluğunun düşük şiddette olduğu belirtiliyor.
2018’den bu yana kızıl gezegende görev yapan InSight aracı jeolojik araştırmalarına bir yıl daha devam edecek.
NASA tüm veri toplama süresi boyunca 4 seviyesinden daha şiddetli bir sarsıntı ile karşılaşılmadığını duyurdu.