DHMİ’den enerji ihalesi açıklaması

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Balıkesir Merkez Havalimanı enerji ihalesi için bir açıklamada bulundu.

DHMİ’den yapılan elektrik giderlerinin mümkün olduğunca piyasa fiyatının altına alınabilmesi için ihtiyacın ihale yoluyla temin edilmesinin önem arz ettiğinin belirtildiği açıklama şöyle:

“Balıkesir Merkez Havalimanı için yapılacak enerji ihalesi hakkında bazı gazete ve haber sitelerinde bir milletvekilinin iddialarına atfen yayımlanan gerçeğe aykırı haberler ile ilgili aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

T.C. Maliye Bakanlığının kamu idarelerinin elektrik ve doğal gaz alımları hakkında yayımladığı 13.10.2011 tarih ve 13316 sayılı, 21.03.2013 tarih ve 3003 sayılı genelgelerinde; “4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında bulunan idarelerce; elektronik haberleşme hizmetleri ile serbest tüketici olmaları halinde elektrik ve doğalgaz ihtiyaçlarının ihale yolu ile temin edilmesi esastır.” denilmektedir.

Genel Müdürlüğümüz hizmet binası ve bağlı havalimanları ve istasyonlarının 2022 yılı içerisinde kullanacağı elektrik enerjisi için bu kapsamda yer alan tüm kamu idareleri gibi ihale yapılmaktadır.

Bu doğrultuda Yönetim Kurulumuzca Havalimanı Başmüdürlük/Müdürlükleri ihale işlemlerini yapmak için yetkilendirilmiştir.

Balıkesir Merkez Havalimanı da 2022 yılı elektrik enerjisi alımı için 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında açık ihale usulü ile ihaleye çıkmıştır. İhale ilanı Kurumumuz web sayfasından da görülmekte olup, 30.09.2021 tarihinde gerçekleştirilecektir. 

Balıkesir Merkez Havalimanı hali hazırda açık ve işletilmektedir.  Havalimanına düzenlenen seferler, seferlerin çeşitliliği, sefer sayıları, fiyat uygulamaları ve zamanları bölgenin yolcu potansiyeline bağlı olarak havayolu kuruluşlarının filo büyüklükleri ve ticari tercihleri doğrultusunda havayolu şirketleri tarafından belirlenmektedir. 

Balıkesir Merkez Havalimanında Ticari, Hava Ambulans, Özel Jet,  Jandarma Trafik Denetleme Hava Araçları ve Yangınla Mücadele Uçuşları yapılmakta olup Havalimanının işletmeye elverişli halde tutulması, kamu hizmetinin kesintiye uğramadan sürdürülebilmesi ve işletmenin idamesi için gerekli asgari düzeyde elektrik enerjisi zorunlu olarak kullanılmaktadır. 

Enerji temini için ihaleye çıkılmaması halinde piyasa fiyatı ile yetkili dağıtım şirketinden mecburen elektrik alımı her halükârda devam edecektir.

Cari harcama kalemlerinden olan elektrik giderlerinin mümkün olduğunca piyasa fiyatının altına alınabilmesi için ihtiyacın ihale yoluyla temin edilmesi önem arz etmektedir.

HAVALİMANLARINDA YENİLENEBİLİR ENEJİ SİSTEMLERİ KULLANILACAK

Öte yandan, ihtiyaç duyulan enerjinin Yenilenebilir Enerji Sistemleri ile karşılanması amacıyla DHMİ bünyesinde projeler geliştirilmeye başlandı.

Havalimanları ve seyrüsefere yönelik sistemler (Radar, SSY istasyonları, havalimanı özel aydınlatma sistemleri, kule vb.) gibi elektriksel olarak öncelikli sistem, tesis ve cihazlar için ihtiyaç duyulan elektrik enerjisinin temiz, güvenilir ve çevreye duyarlı “Yenilenebilir Enerji Sistemleri’ kullanılacak.

Antalya, Dalaman, Van, Gaziantep ve Erzincan Havalimanları ve bazı seyrüsefer istasyonlarındaki Güneş Enerjisi Santralleri (GES) ve planlaması yapılan Sivas ve Adıyaman Havalimanları GES tesislerinin fizibilitelerinde, tesislerin en fazla 5-6 yıl içerisinde kendini amorti edeceği hesaplanıyor.”