DSÖ acil durum ilan etti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Koronavirüs (2019-nCoV) tehlikesi nedeniyle “uluslararası kamu sağlığı acil durumu” ilan ettiğini duyurdu.

İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılan basın toplantısında DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, küresel ölçekte acil durum ilan edilmesinin nedeninin “Çin’de değil, diğer ülkelerde yaşananlar” olduğunu belirtti.

DSÖ, virüsün sağlık sistemleri zayıf ülkelere yayılmasından endişe duyuyor.

Virüs şu ana kadar en az 16 ülkede görüldü.

Seyahat kısıtlaması bulunmuyor

DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus açıklamasında uluslararası seyahat ve ticareti kısıtlayıcı önlemler için bir karar alınmasına gerek duyulmadığı belirtilirken, tüm ülkeleri dikkatli davranmaya çağırdı.

Ghebreyesus ayrıca DSÖ’nun ihtiyacı olan ülkelere destek vermek içinde hazır olduğunu vurguladı.

Tüm Çin anakarasına yayıldı

Çin’de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 170’e çıkarken, Perşembe günü Tibet’te de bir vakanın doğrulanmasıyla Çin anakarasındaki bütün bölgelere hastalığın yayıldığı anlaşıldı.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu Perşembe günü koronavirüsün bulaştığı hasta sayısını 7 bin 711 olarak açıkladı, 81 bin kişinin ise hastalık şüphesiyle gözlem altında tutulduğu bildirildi.

Çinli yetkililer salgının yayılmasının engellenmesi amacıyla, koronavirüsün ortaya çıktığı Vuhan ve onun başkenti olduğu Hubei eyaletindeki 50 milyon kişiyi karantinaya alma yönündeki çabalarını sürdürüyor.

Çin genelinde yüz maskesi kullanmak zorunlu hale getirildi, Çin’in futbol federasyonu da Çin Süper Ligi de dahil olmak üzere ülke çapındaki bütün futbol maçlarının askıya alındığını açıkladı.

Çin-Hong Kong uçuşları yarıya indirildi

Çin’e bağlı yarı özerk Hong Kong yönetimi de bir dizi önlem açıkladı ve iki ülke arasındaki geçişleri sınırladı.

Çin ile Hong Kong arasındaki uçak seferleri yarıya indirildi, Çin anakarasına yapılacak seyahatlere izin verilmeyeceği de duyuruldu.

İlk kez ABD’de de kişiden kişiye geçti

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, Çin’in Vuhan kentinden, yaşadığı Chicago’ya gelen bir kadının, virüsü eşine de bulaştırdığını açıkladı.

Son vaka ile ABD’de koronavirüs taşıyan hasta sayısı 6’ya çıkarken yetkililer, 5 hastanın virüsü Çin seyahatinden kaptığını, son hastaya ise Çin’den dönen eşinden bulaştığını kaydetti.

Son vaka ile virüs ilk kez ABD’de kişiden kişiye bulaşmış oldu.