Havalimanlarında Covid-19’a karşı robotlar görevde

Dünyanın farklı ülkelerindeki birçok havalimanında virüsün yayılmasını engellemek için robotlarla dezenfeksiyon çalışmalarına başlandı.

Londra Heathrow Havalimanı, Katar Hamad Uluslararası Havalimanı ve Portekiz Humberto Delgado Havaalanı gibi her gün yüzlerce uçuşun gerçekleştiği uluslararası havalimanlarında kullanılan dezenfeksiyon robotları sürekli dezenfeksiyon sağlayarak virüsün yayılmasına engel oluyor.

Havalimanları virüs ve salgın hastalıkların yayılma sürecinde kritik rol oynuyor. Salgın hastalıklarda da ilk önlem olarak havalimanları uçuşlara kapatılıyor.

Covid-19 pandemisinde de aynı önlemler alınırken, yeni normalle birlikte yolcu ve uçuş güvenliğini sağlamak isteyen birçok havalimanı dezenfeksiyon için robotları kullanıyor.

Yıllık yaklaşık 70 milyon yolcunun uçuş yaptığı Londra Heathrow Havalimanı, Portekiz Lizbon’da bulunan uluslararası Humberto Delgado Havaalanı ve Katar Doha’da bulunan Hamad Uluslararası Havalimanı’nın ortam hijyeni için kullanılan dezenfeksiyon robotları, sağlık açısından güvenli havalimanlarının kriterlerini yeniden belirlerken salgının yayılım hızının yavaşlatılmasına da yardımcı oluyor.

Havalimanlarının dezenfeksiyonuna daha fazla önem verilmeli

Uzmanlar, küresel ekonominin devamlılığı için uluslararası havalimanlarının uçuşlara açılmak zorunda olduğunun altını çiziyor.

Tüm ülkelerde vaka sayıları artış gösterirken, salgınının hayatı durduracak boyuta tekrar ulaşmaması için havalimanları gibi uluslararası insan sirkülasyonunun ve yoğunluğunun fazla olduğu noktalarda dezenfeksiyona daha fazla önem verilmesi gerekiyor.

“Dezenfeksiyon robotları geleneksel yöntemlerin üstünde başarı gösteriyor”

Konuyla ilgili görüşlerini bildiren UVD Robot’un Türkiye distribütörü Inno-Robot’un Kurucusu ve Yönetici Ortağı Mehmet Bilginsoy, “Dezenfeksiyon robotları salgın ve virüslerle mücadelede geleneksel yöntemlerin çok üzerinde bir başarı gösteriyor. Bugün dünyanın birçok havalimanında kullanılan dezenfeksiyon robotları güvenli ve sürekli dezenfeksiyonla birçok ülke ve havalimanına örnek gösteriliyor. Covid-19 ile ortaya çıkan dezenfeksiyon ve korunma önlemleri, salgının anlık ihtiyaçlarını giderdi. Ancak yeni normal ve yaşam şeklinin değişmesiyle kamu, otorite ve karar vericiler kalıcı yöntemlerin kullanılması gerektiğine karar verdi.  UVD Robot ile bu konuda doğru ve etkili bir çözüm ortağı oluyoruz” şeklinde konuştu.

“Havalimanları virüs merkezine dönüşebilir”

Havalimanlarının birçok ülkeden milyonlarca insanın temas noktası olduğu için salgının yayılım merkezine dönüşebileceğini de sözlerine ekleyen Bilginsoy, “Sağlık çalışanları virüsü yenmeye çalışırken, bir yandan da virüsün yayılmasının yavaşlatılması büyük önem taşıyor. Yayılımın artması virüsle mücadeleyi başlangıç noktasına taşıyabilir. Bu döngüyü değiştirebilmemiz için havalimanı gibi insan sirkülasyonunun fazla olduğu alanları etkili bir şekilde dezenfekte etmeliyiz. Yaratacağı ekonomik, insan kaynakları ve iş yükü nedeniyle havalimanı gibi yüksek kapasiteli alanlarda kimyasal dezenfeksiyon işlemi yetersiz kalacaktır. Bunu öngören ya da deneyip yanılan birçok uluslararası havalimanı da dezenfeksiyon işlemi için robotları kullanmaya başladı” şeklinde konuştu.