İç hatlarda uçuş frekansı yüzde 10 artacak
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kara, deniz, demir ve hava yolu ulaşımı ile haberleşme altyapıları hakkında sunum yaptı.
Bakan Uraloğlu havacılıktaki gelişmelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Türkiye’nin havayolu toplam yolcu trafiği sıralamasında Avrupa’da 2019 yılında 5. sıradan 2023’de 3. sıraya, Dünya’da ise 10. sıradan 7. sıraya yükseldiğini belirten Uraloğlu, “İstanbul, Sabiha Gökçen, Antalya, Esenboğa, Adnan Menderes ve Dalaman Havalimanları, Avrupa ve dünya sıralamalarında elde ettikleri başarılarla ülkemizin havacılık altyapısındaki güçlü konumunu pekiştirdik. 2003’te 26 olan iç hat uçuş noktası sayımızı 2024’te 58’e çıkardık ve 2025 yılında yurt içi uçuş frekans sayımızı yüzde 10 artırıyoruz.” dedi.
Bakan Uraloğlu, 50 ülkede 60 noktaya uçarken, uçuş ağına 287 yeni nokta ekleyerek 131 ülkede 347 noktaya ulaştırdıklarını belirterek “Ayrıca, havayollarında dünyanın önde gelen transit merkezlerinden biri haline gelen ülkemizde, 22 yılın sonunda Hava Ulaştırma Anlaşması yaptığımız ülke sayısını 81’den 175’e çıkardık.” şeklinde konuştu.
Bakan Uraloğlu, yolcu ve çevre dostu 50 havalimanının, Uluslararası Havalimanları Konseyi’nin Havalimanı Karbon Akreditasyonu Programında sertifika almaya hak kazanarak önemli bir başarıya imza attığını da bildirdi.
77 Bin İHA, 1,6 Milyon İHA Pilotu
Kritik sistemlerde dışa bağımlığı azaltan yazılımları geliştirdiklerini belirten Uraloğlu, “Kritik sistemlerde dışa bağımlılığı azaltan Yerli ve milli Hava Trafik Görüntüleme yazılımımız İRADE’yi, Çukurova ve Atatürk Havalimanlarımızda kullanmaya başladık. 14 adet Hava Kampüsümüz ile VTOL ve sabit kanatlı hava araçlarının kullanımına uygun vertiport alanları oluşturduk. İnsansız Hava Araçları sayısı 79 bine, İHA Pilot Lisansı sahipliği ise 1 milyon 600 bine ulaşmış olup bu doğrultuda İHA’ların güvenli ve emniyetli yönetimi için İHA Takip ve Trafik Yönetimi Sistemi Projesini başlattık.” dedi.
Bakan Uraloğlu tamamlanan havalimanı projeleri hakkında da bilgi vererek “İstanbul Havalimanı 1 Etap 1. Fazını 29 Ekim 2018’de, Rize Artvin Havalimanını 14 Mayıs 2022’de, Sabiha Gökçen Havalimanı 3.Etap işler devam etmekle birlikte 2. pist 25 Aralık 2023’te, Türkiye’nin İlk Yerli ve Milli Gözetim Radarını Aralık 2023’te Kayseri Havalimanı Terminal Binası ve Apronu 3 Şubat 2024’te, Çukurova Uluslararası Havalimanı’nı 10 Ağustos 2024‘te hizmete açtık.” dedi.
Yozgat ile Bayburt-Gümüşhane Havalimanlarında Hedef 2026
Havayolu sektöründeki devam eden yatırımlardan bahseden Bakan Uraloğlu sözlerine şu şekilde devam etti:
“Antalya Havalimanı kapasitesini 82 milyon yolcuya, Esenboğa Havalimanı kapasitesini 3.pisti yaparak 30 milyon yolcuya yükseltiyoruz. 2025 yılında, yıllık 2,5 milyon yolcu kapasitesine sahip Malatya Havalimanı Yeni Terminal Binası’nı tamamlamayı hedefliyoruz. Hatay Havalimanı’nın PAT Sahaları Onarımı ve Gelişimi projesini hayata geçiriyoruz. Kapadokya Havalimanı terminal binasını yenileyerek, 10 Bin 650 m²’lik yeni bir terminal binası, Siirt Havalimanı için ise yaklaşık 3.400 m² büyüklüğünde yeni bir terminal binası, yapacağız. Yozgat ile Bayburt-Gümüşhane havalimanlarımızı da 2026 yılı içerisinde hizmete alacağız. Trabzon Yeni Havalimanı projemizin 1. etap çalışmaları hızla ilerlemektedir.”