İran Fettah’ı tanıttı
İran’ın hipersonik füzesi “Fettah” Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin katıldığı törenle tanıtıldı.
Geçtiğimiz sene İran ilk kez hipersonik balistik füze ürettiğini duyurdu.
Mehr News’te yer alan bilgilere göre, Fettah füzesi 1400 km menzile sahip.
Konuya ilişkin Devrim Muhafızları Havacılık ve Uzay Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacizade, “Bu hipersonik balistik füze, uçaksavar savunma kalkanlarına karşı koyabilir. Tüm füzesavar savunma sistemlerinden geçebilecek.” demişri.
Saatte 6.000 kilometrenin üzerinde hızlarda hareket edebilen hipersonik füzeler, yüksek hızları ve manevra kabiliyetleri nedeniyle radar tasarımcılarına zorluk çıkarıyor.
"Indestructible missile"
With a range of 1,400 kilometers and the ability to reach speeds of Mach 13-15, Iran's first hypersonic missile can penetrate and destroy all anti-missile shields. pic.twitter.com/559LsUIUuC
— Press TV (@PressTV) June 6, 2023
Hacızade konuya ilişkin devlet medyasına yaptığı açıklamada, “Güdümlü Fettah füzesi bin 400 km menzile sahip ve tüm savunma kalkanlarına sızma kapasitesine sahip” değerlendirmesinde bulundu.
İran devlet televizyonunda yer alan haberde de “Fettah füzesinin düşmanların gelişmiş füze savunma sistemlerini hedef alabileceği ve füze alanında büyük bir sıçrama olduğu” ifade edildi.
Haberde ayrıca bu hipersonik füzenin “ABD ve Siyonist İsrail’in Demir Kubbe isimli gelişmiş füze savunma sistemlerini de alt edebileceği” iddia edildi.
Fettah füzesinin maksimum hızının saatte 15 bin kilometre olduğu ifade edildi.