İran İHA’ları Kiev saldırısıyla gündeme oturdu

Rusya’nın Ukrayna’nın başkenti Kiev’e düzenlediği hava saldırılarında İran yapımı silahlı insansız hava araçlarını (SİHA) kullanması gündeme iki konuyu getirdi.

İlki Rusya’nın yerli üretim İHA alanında yaşadığı sıkıntılar, diğeri de Tahran’ın bu alanda artan faaliyetleri.

Beyaz Saray’a göre İran bu yaz yüzlerce İHA ve SİHA’yı Rusya’ya gönderdi ve bu araçlar Rus ordusu tarafından düzenli olarak kullanılıyor.

Peki Rusya hangi İran yapımı droneları kullanıyor, özellikleri neler ve ne kadar etkililer?

SİHA modelleri ve amaçları

Şu ana kadar Rusya’nın kullandığı farklı amaçlara hizmet eden iki çeşit İran yapımı drone tespit edildi.

Paris merkezli Sirice Araştırmacısı Pierre Grasser’e göre Şehid 136’lar göreceli olarak büyük ve düşük maliyetli kamikaze dronelar. Bu dronlar hedefine kalkıştan önce girilen GPS koordinatı ile ulaşıyor.

Kalkıştan sonra otomatik pilotla uçan drone alçak irtifada ilerleyerek bir kaç yüz kilometre menzildeki sabit hedefleri vurabiliyor.

Rusya’nın Ukrayna üzerinde en fazla kullandığı modeller bunlar.

Amerikan West Pont Askeri Akademisi profesörü Vikram Mittal, Muhacir 6 SİHAlarının ise Bayraktar TB-2 ile benzer büyüklükte ve özellikte olduğunu belirtti.

Fransız Ululsararası İlişkiler Enstitüsü araştırmacısı Jean-Christophe Noel Muhacir 6’ların Rusya’nın Orta İrtifalı Uzun Menzilli (Medium Altitude Long Endurance – MALE) Bayraktar TB-2’ye cevabı olduğunu vurguladı.

Ne kadar etkililer?

Noel’e göre bu SİHAlara karşı geliştirilmiş özel koruma sistemleri ya da misilleme kabiliyeti olmayan her düşmana karşı diğer bütün SİHAlar veya seyir füzeleri gibi son derece etkililer.

Mittal ise “Bir çoğunun ilk andaki başarısı bu alanda henüz çok yeni olmaları. Ukraynalılar bunları yakaladıktan, özellikleri tespit ettikten ve karşı sistemler geliştirdikten sonra etkinlikleri kalmayacaktır,” ifadelerini kullandı.

Bu sistemler gelişene kadar Ukrayna ordusu bu SİHAlara karşı gündüzleri omuzdan atılan uçaksavarlar geceleri ise radarlı ekipmanlarla mücadele etmeye çalışacak.

Uzmanlara göre Şehid 136’lara karşı kullanılabilecek bir diğer savunma yöntemi ise GPS sinyalini karıştırarak hedefe ulaşmasını engellemek olabilir.

GPS olmadan bu droneların hedefine ulaşması mümkün değil fakat sonrasında manevra yaptırmak oldukça zor olacaktır.

Ukraynalılar son haftalada onlarca kamikaze drone vurduklarını iddia etti.

Grasser’e göre kamikaze droneler Rusya için ekonomik bir çözüm. Böylece her biri 1,5 ila 2 milyon dolar olan seyir füzelerini kullanmamış oluyorlar.

Bu droneların en büyük dezavantajı ise sadece sabit hedeflere kilitlenebiliyor olması.

Hareket halindeki birlikler üzerinde etkisi çok az olduğu için cephede dengeleri değiştirebilecek bir silah olarak görülmüyor. (euronews)