Lise öğrencileri Ay’da yarışacak
Uzaktan kumandalı iki yarış arabası, önümüzdeki yıl uzaydaki ilk yarış için Ay’a inecek ve lise öğrencileri tarafından sürülecek.
ABD merkezli eğitim şirketi Moon Mark, öğrencilerden oluşan takımların arabaları hem tasarlamak hem de sürmek için birbiriyle yarışacağı olaya sponsor oldu.
Independent Türkçe’nin derlediği Daily Mirror haberine göre, dünyanın dört bir yanından liseli öğrencilerin katılacağı, 8 hafta sürecek elemenin ardından, 5 üyeli 6 takım, Ay projesine katılacak iki takım olabilmek için yarışacak.
Kazanan takımlar, McLaren P1’in tasarımcısı Frank Stephenson’la çalışarak Teksas’ın Houston şehrinde Ay’ın düşük yerçekimli ortamında yarışacak bir araç tasarlayacak.
Ekim 2021’de SpaceX’in Falcon 9 roketiyle Ay’a fırlatılacak arabalar, Teksas merkezli Intuitive Machines tarafından özel olarak geliştirilen Nova-C lander iniş aracının içinde yüzeye inecek.
“Özel bir şirket tarafından geliştirilen ilk Ay iniş aracı” unvanını alan Nova-C Lander’ın Fırtınalar Okyanusu (Oceanus Procellarum) isimli nispeten düz ve karanlık bölgesine inmesi bekleniyor.
İniş aracı aslında kanyon büyüklüğündeki Schröter Vadisi’ni araştırmak için Ay’a gidecek ama aynı zamanda yarış arabalarını da konuşlandıracak.
Fırlatmanın maliyeti henüz açıklanmadı. Ancak diğer firmaların Ay’a araçlar göndermek için ödediği ücret göz önüne alınırsa arabaların uyduya ulaşması, yaklaşık 10 milyon dolara mal olabilir.
Moon Mark’ın ortaklarından Lunar Outpost firmasının inşa edeceği yarış arabaları, yer aracına WiFi’la bağlanacak. Çünkü yer aracı, arabaların sürülebilmesi için Dünya’dan komut alacak.
Üstelik Ay’daki yarış düzeni, dünya genelindeki Formula 1 pistlerinin arkasındaki isim Hermann Tilke tarafından tasarlanıyor. Bu da Ay yarışının Formula 1 yarışlarını aratmayacağını düşündürüyor.
Alman yarış pilotu ve pist tasarımcısı Tilke, aralarında Türkiye Grand Prix’nin yapıldığı Intercity İstanbul Park’ın da bulunduğu pek çok pisti tasarlamıştı.