Mars’ta yaşam bulgusuna ilişkin flaş iddia

Almanya’daki Berlin Teknik Üniversitesi’nden astrobiyolog Dirk Schulze-Makuch, insanların 1970’lerde istemeden de olsa Mars’ta buldukları yaşam örneklerini öldürmüş olabileceğine inanıyor.

NASA’nın 1976’daki Viking görevinde iki uzay aracı Kızıl Gezegen’in yüzeyine inmiş ve toplanan toprak örnekleri üzerinde deneyler yaparak yaşam formu içerip içermediğine bakmıştı.

O zamanki varsayım, Mars’taki yaşamın tıpkı Dünya’daki gibi davranacağı ve hayatta kalmak için sıvı suya ihtiyaç duyacağı yönündeydi. Bu yüzden Viking yaşam tespiti deneyleri, Dünya’da mikropları tanımlamak için yaygın kullanılan kültür tekniklerini içeriyordu.

Bu yöntemler, bahsi geçen toprak örneklerine su ve besin eklemeyi ve ardından örneklerde mikroskobik canlıların yaşadığına dair herhangi bir işaret olup olmadığını izlemeyi gerektiriyordu.

Eğer canlı varsa eklenen katkı maddelerine mutlaka tepki vermeliydi.

Sonunda her iki Viking iniş aracı da toprak örneklerinde mikrobiyal aktivitenin pozitif tespit edildiğini bildirmişti ve bulgular onlarca yıl süren yoğun tartışmaların fitilini ateşlemişti.

Ancak daha sonra çoğu bilim insanı, sonuçların “yanlış pozitif” çıktığı sonucuna varmıştı.

Şimdiyse astrobiyolog Schulze-Makuch, son derece ilginç bir ihtimali daha gündeme getirdi: Viking araçları, Mars’ta yaşamı keşfetmiş ama yaşam tespit deneylerinin su bazlı yapısı, kazara bu yaşam formlarını öldürmüş olabilir.

Nature Astronomy dergisinde yayınlanan “Marslı yaşamı yanlış yerde arıyor olabiliriz” başlıklı son makalesinde bilim insanı, Mars’ın Dünya’nın en kurak yerlerinden biri olan ve mikroskobik yaşamın atmosferden nem çeken tuzlar aracılığıyla su elde ettiği Atacama Çölü’nden bile daha kuru olduğunu, dolayısıyla herhangi bir Mars yaşamının sıvı suya karşı çok hassas olacağını belirtti.

Buna göre ortamda bir damla bile fazla su olması, bu yaşam formlarının varlığını tehdit edebilir. Dolayısıyla Marslı yaşam örnekleri Viking araçları tarafından fazla suya maruz bırakılarak öldürülmüş olabilir.

Schulze-Makuch, “Eğer organizmaların aşırı kurak Mars koşullarında hayatta kalabildiğine dair bu çıkarımlar doğruysa, o zaman uzun zamandır NASA’nın Kızıl Gezegen’de yaşam arama stratejisi olan ‘suyu takip etmek’ yerine, tuzları takip etmeliyiz,” dedi.

Araştırmacı, Space.com’a verdiği röportajda, sofra tuzu kullanarak “belirli bakterilerin geliştiği” bir tuzlu su oluşturma fikrinin kabaca Mars’taki yaşama da uygulanabileceğini öne sürerken, “Mars’taki ana tuzun sodyum klorür olduğu görülüyor. Bu da bu fikrin işe yarayabileceği anlamına geliyor.” ifadesini kullandı. (euronews)

Etiketler: