NASA 4 aylık ay yolcuğuna başladı

NASA’nın Ay’ı inceleyecek yeni uydusu, Dünya’nın yörüngesinden çıkarak, 4 aylık Ay yolculuğuna başladı.

NASA’nın internet sitesine göre, Rocket Lab Photon uydu platformunun taşıdığı, mikrodalga fırın büyüklüğündeki uzay aracı CAPSTONE, Dünya alçak yörüngesini aştı.

Yaklaşık 25 kilogram olduğu belirtilen CAPSTONE, Ay’a yolculuğuna başlarken geri kalan mesafeyi uydunun kendi itiş gücü ve Güneş’in çekim gücüyle alacak.

“CubeSat” kategorisindeki uydunun, toplayacağı verileri NASA’ya göndererek insanlığın yeniden Ay’a inişi için gerekli ön bilgileri sağlaması bekleniyor.

CAPSTONE’un tahminen 13 Kasım’da Ay’a varması planlanıyor ve veri toplamak için en az 6 ay boyunca Ay’ın yörüngesinde kalması öngörülüyor.

Maliyeti düşük uzay projesi

Roket, 28 Haziran’da Yeni Zelanda’nın Mahia Yarımadası’ndaki Roket Laboratuvarı Fırlatma Kompleksi’nden fırlatılmıştı.

Roket Laboratuvarı kurucusu Peter Beck, The Associated Press’e yaptığı açıklamada, projeyi tamamlamalarının 2,5 yılı bulduğunu belirterek, maliyet açısından göreceli olarak oldukça düşük bu projeye NASA’nın 32,7 milyon dolar katkı sağladığını bildirdi.

Bu düşük maliyetli projeyle uzay araştırmaları konusunda önemli bir dönem başladığını kaydeden Beck, “On milyonlarca dolara sizi aya, uzay taşlarına, Venüs’e, Mars’a götürebilecek bir roket ve uzay aracı artık ortada duruyor. Daha önce var olmayan olağanüstü bir potansiyeli artık ortaya çıkarıyoruz” dedi.

Beck, yeni yörüngenin en önemli avantajının yakıt kullanımını en aza indirmesi ve uydunun veya uzay istasyonunun Dünya ile sürekli temas halinde kalmasına izin vermesi olduğunu sözlerine ekledi. (euronews)