NASA’nın Ay’a iniş planı netleşiyor
NASA, Ay’da astronotların yeniden iniş yapabileceği bir dizi bölge belirledi.
Ajans, en az Eylül 2026’ya kadar gerçekleşmeyecek Artemis III göreviyle insanları yeniden Ay’a göndermeye hazırlanıyor.
Böylece insanlar 50 yıl sonra ilk kez Ay’ın yüzeyinde yürüyecek.
Ay’dan Mars’a Programı’ndan sorumlu müdür yardımcısı Lakiesha Hawkins yaptığı açıklamada “Artemis, insanlığı Ay’a geri götürerek keşfedilmemiş bölgeleri görecek. NASA’nın bu bölgeleri seçmesi, mürettebatın yeni bilimsel keşifler yapılmasını sağlayacağı ve Ay’ın yüzeyinde yaşamayı öğrenecekleri güney kutbunun yakınlarına güvenli bir şekilde indirmekteki kararlılığımızı gösteriyor” dedi.
NASA, bu görev için tamamı Ay’ın güney kutbuna yakın olan 9 muhtemel iniş bölgesi seçti. NASA mühendisleri ve bilim insanları, uzay aracı Lunar Reconnaissance Orbiter’ı ve farklı araştırmalardan elde edilen verileri kullanarak Ay’ın güney kutbunu inceledi.
Seçilen bölgeler arasında Slater Ovası, Nobile Rim 1 ve 2, Mons Mouton, de Gerlache Rim 2, Mons Mouton Platosu, Malapert Massif, Haworth ve Cabeus B’nin yakınlarındaki tepe yer alıyor.
Görevin zamanlaması konusunda esneklik sağlayan bu bölgeler, bilimsel araştırmalar ve mühendislik çalışmalarıyla daha fazla incelenecek.
Bölgelerin bilimsel değeri de analiz edildi. Her bir saha Güneş Sistemimizin ve kayalık gezegenlerin tarihine yeni bir ışık tutma potansiyeli taşıyor.
Ay’ın güney kutbu, astronotlar tarafından hiç keşfedilmemişti ve bölge su gibi kaynakların saklanabileceği kalıcı gölgeli alanlar barındırıyor.
NASA merkezinde Artemis görevinin Ay bilimi sorumlusu olan Sarah Noble “Ay’ın güney kutbu, Apollo görevleri sırasında iniş yaptığımız yerden tamamıyla farklı bir ortam. Güney kutbu, Ay’ın en eski arazilerinden bazılarının yanı sıra su ve başka bileşikler içerebilecek soğuk, gölgeli bölgelere erişim imkanı sunuyor. Bu iniş bölgelerinden herhangi biri inanılmaz bilimsel çalışmalar ve yeni keşifler yapmamızı mümkün kılacak” dedi.
NASA, görevin uzay aracı güzergahı, yörünge yolları ve yüzey ortamının koşulları gibi unsurlarını etkileyen fırlatma tarihi hedefini belirledikten sonra Artemis III sahalarını seçecek.
Ajans, yakında sahaların jeolojik haritalarını oluşturacak ve Artemis III uçuşundan sonra planlanan Artemis IV’le Artemis V de dahil olmak üzere ek görevler için uygun alanlar araştırmayı sürdürecek. (Independent Türkçe)