Paris Airshow’da TUSAŞ’a soru yağmuru
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Temel Kotil, Paris Airshow’un ikinci gününde yabancı basın mensuplarını ağırladı.
Toplantıya dünya havacılık sektörünün önemli yayın kuruluşlarından temsilciler katılırken, Kotil TUSAŞ’ın geniş ürün yelpazesi hakkında bilgiler verdi.
Toplantıda TUSAŞ’ın; Anka, Aksungur, T129 ATAK, ATAK 2, Hürkuş, Hürjet, T925 10 TON sınıfı Genel Maksat helikopteri, Gökbey helikopteri ve TUSAŞ ürünü uydular hakkında sorulan sorulara Kotil ayrıntılarıyla cevap verdi.
Temel Kotil TUSAŞ’ın ürün yelpazesini son yıllarda ciddi şekilde genişlettiğine vurgu yaparken, ürün yelpazesindeki araçların geliştirilmesi için çalışmaların yoğunlaştığını ifade etti.
Yabancı medya mensuplarının soruları üzerine Anka ve Aksungur’da sistem çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Kotil, İHA sınıfında lider şirketler arasında olan TUSAŞ’ın kendi ürünlerini geliştirme hedeflerine devam edildiğini ifade etti.
Gazetecilerin özellikle üstünde durduğu T925 ağır sınıf genel maksat helikopterinin bir yıl sonra uçacağını dile getiren Kotil, genel maksat helikopterinin sivil ve askeri alanda kullanılabilir olmasından dolayı daha geniş bir pazara hitap ettiğini bu nedenle de satış konusunda çok geniş bir kitleye ulaşabileceğine dikkat çekti.
TUSAŞ’ın merakla beklenen ürünlerinden biri olan ANKA-3’ün ise iki hafta içinde ilk uçuşunu yapmasını planladıklarını ifade eden Kotil, şirketin en büyük projesi olan milli savaş uçağı KAAN üstünde çalışmaların 24 saat aralıksız devam ettiğine vurgu yaptı.
KAAN’da hedefin Blok-10’un ilk aşamada 2028 yılında 20 adet uçağın Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edilmesi olduğunu açıklayan Temel Kotil, Blok-10 aşamasının F-16’nın daha gelişmiş versiyonu olduğunu ve bu seviyenin 2030 yılında 5’nci nesil seviyesine çıkarılacağına vurgu yaptı.
KAAN’ın birçok alanda testlerinin ve geliştirme çalışmalarının titizlikle devam ettiğini söyleyen Kotil, TUSAŞ ekibinin özverili ve uyum içinde çalışmasının bu ürünlerin sahneye çıkmasında büyük rol oynadığını ayrıca devletin de milli projelere verdiği destekle çalışmalarda büyük kolaylık sağladığının altını çizdi.
TUSAŞ’ın bu yıl ihracat rekoru hedeflediğini de açıklayan Kotil, yıllık en az 1 milyar dolar ihracat rakamı olduğunu söyledi.
Bu yıl 54’ncüsü düzenlenen Paris Airshow’a tüm ürünleriyle çıkarma yapan TUSAŞ, statik alanda milli ürünlerini sergilerken dünyanın farklı noktalarından gelen savunma sanayii temsilcileri ile yoğun görüşmeler sağlayıp, ürünleri hakkında detaylı bilgilendirmeler veriyor
Ege Buğra Özen/Le Bourget