Pentagon bütçe tasarısında F-35 maddesi

ABD Senatosu, her yıl Savunma Bakanlığı Pentagon’un bütçesinin belirlendiği Ulusal Savunma Yetki Kanunu’nun kendi hazırladığı versiyonunu kabul etti.

Bütçe tasarısındaki bir maddede ‘‘F-35 uçaklarının Türkiye’ye teslimatı durduruldu’’ dendi.

‘‘Türkiye’ye teslimatı durdurulan F-35’leri kullanma yetkisi’’ başlıklı maddede ‘‘Hava Kuvvetleri Sekreteri Türkiye hükümeti tarafından kabul edilen, ancak Türkiye’nin F-35 programından çıkartılması nedeniyle teslimatı yapılmayan F-35’leri yap, işlet, devret yetkisine sahiptir’’ denildi.

Türkiye, Amerikalı yetkililerin muhalefetine rağmen Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın almasının ardından üretici ortaklarından olduğu F-35 programından geçen yıl çıkarılmıştı.

Bunun ardından Amerikan savunma sanayi şirketi Lockheed Martin’in Türkiye için ürettiği F-35’lerin akıbeti belirsiz kalmıştı.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre tasarı bu konudaki belirsizliği de F-35’lerin yap-islet-devret yetkisinin Hava Kuvvetleri’ne verilmesiyle ortadan kaldırmış oldu.

ABD Savunma Bakanlığı da hafta başında savunma projelerine dair yaptığı rutin bir açıklamayla Türkiye için üretilen sekiz adet F-35 savaş uçağını ABD Hava Kuvvetleri’nin satın alacağını bildirmişti.

Açıklamaya göre Pentagon, 862 milyon dolarlık sözleşme kapsamında, Türkiye için üretilen sekiz adet F-35 savaş uçağının yanı sıra altı adet daha F-35 alacak. Türkiye için üretilmiş olan savaş uçaklarının konfigürasyonunda ABD modellerine göre gerekli değişiklikler yapılacak.

Türkiye F-35 programı kapsamında 100 adet savaş uçağı almayı planlıyordu.

Ancak Ankara’nın Moskova’dan S-400’leri teslim almaya başladığı geçtiğimiz Temmuz ayında Türkiye F-35 programından çıkarılmıştı.

Türkiye için üretilen ilk parti savaş uçakları üretim bandından çıkmış, Türk pilotlar da Arizona ve Florida’daki Amerikan üslerinde eğitim almaya başlamışlardı.

ABD ve F-35 projesinde yer alan diğer ülkeler, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 füze savunma sisteminin bu savaş uçakları için güvenlik tehdidi oluşturduğunu, Rusya’nın bu sistemi F-35’lere ilişkin gizli bilgileri ele geçirmek için kullanabileceğini ve S-400 sisteminin NATO sistemleriyle uyumlu olmadığını belirtiyor.

Türkiye ise S-400 sisteminin NATO’nun herhangi bir savunma sistemine entegre edilmeyeceğini ve bu sebeple de ittifaka yönelik bir tehdit oluşturmadığını savunuyor.