Pentagon’dan casus balon açıklaması

Pentagon, ABD ve Çin arasında diplomatik krize neden olan “casus balonun” istihbarat toplamadığını bildirdi.

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, perşembe günü yaptığı açıklamada, “Balonun ABD’den geçerken ve hava sahamızdan uçarken bilgi toplanmadığına inanıyoruz. Gösterdiğimiz çabaların da bunda kesinlikle katkısı oldu” dedi.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), kimliğini açıklamayan ABD’li yetkililere dayandırdığı çarşamba günkü haberinde, balonda ABD yapımı bilgi toplama donanımları olduğunu öne sürmüştü. Haberde, istihbarat toplandığının düşünülmediği savunulmuştu.

Ryder, iddialarla ilgili detaylı yorum yapmazken, balonda bu tür cihazların bulunmasının ihtimal dışı olmadığını söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan kimliğini paylaşmayan bir sözcüyse “casus balon” tartışmasını “Çin’e karşı yürütülen bir karalama kampanyası” diye niteledi.

ABD ordusuna ait savaş jetleri bugüne dek 4 cisim düşürdü.

Bu cisimlerden ilki, Güney Carolina eyaleti açıklarında 4 Şubat’ta, ikincisi Alaska üzerinde 10 Şubat’ta, üçüncüsü Kanada hava sahasında 11 Şubat’ta, sonuncusuysa ABD’nin Michigan eyaletinde yer alan Huron Gölü üzerinde 12 Şubat’ta vurulmuştu.

Washington, 4 Şubat’ta düşürülen cismin Çin’e ait bir casusluk balonu olduğunu ve istihbarat topladığını öne sürmüştü. Pekin ise iddiaları reddederek cismin meteoroloji balonu olduğunu ve ABD hava sahasına sürüklendiğini savunmuştu.

ABD Başkanı Joe Biden, diğer üç cisminse casusluk faaliyetleriyle ilişkili olmadığını söylemişti.

Patlak veren krizin ardından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 5-6 Şubat’ta Pekin’e yapacağı ziyareti ertelemişti.

Çin Dişişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning de 6 Şubat’taki açıklamasında, balonun kendilerine ait bir araştırma balonu olduğunu ve hava şartları nedeniyle rotasından saptığını ifade etmişti. Pekin yönetimi, ABD’nin olayda “aşırı tepki” verdiğini savunarak, balonun vurulmasını eleştirmişti.