Roscosmos’dan uzay istasyonu uyarısı

Rusya Uzay Ajansı Roscosmos’un genel müdürü Dmytri Rogozin Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (ISS) yaptırımlar nedeniyle yörüngeden çıkabileceğini ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa ülkelerinin üzerine düşebileceğini öne sürdü.

Rogozin’in bu yorumu ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sebebiyle aldığı yeni yaptırım kararı üzerine geldi.

Biden, Rusya’nın uzay programını da kapsayan havacılık sektörünü yıpratacak yeni yaptırımlar getirdiğini açıklamıştı.

Rogozin sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda “Eğer bizimle işbirliğini keserseniz Uluslararası Uzay İstasyonu’nu yörüngeden çıkmaktan ve ABD ve Avrupa’nın üzerine düşmekten kim kurtaracak?” ifadelerini kullandı.

ISS’nin uzaydaki yörünge ve konumunun Rus yapımı makineler tarafından kontrol edildiğini hatırlatan Rogozin “500 tonluk yapının Hindistan ve Çin üzerine düşme ihtimali de var. Onları da bu olasılıkla tehdit etmek ister misiniz? ISS Rusya’nın üzerinde uçmuyor, o nedenle bütün risk sizin. Buna hazır mısınız?” diye sordu.

ABD İleri Havacılık ve Uzay Çalışmaları Okulu’nda Strateji ve Güvenlik Çalışmaları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Wendy Whitman Cobb, Rogozin’in bu ifadelerini “Dramatik de olsa bunun hem siyasi durumdan hem de Rus kozmonotların ISS’den güvenli bir şekilde geri getirilmesinin pratikteki zorluğundan dolayı boş bir tehdit olması muhtemel” sözleriyle değerlendirdi, ancak işgalin uzay istasyonunun kalan yıllarını nasıl etkileyeceğinden endişe duyduğunu da sözlerine ekledi.

NASA ne yanıt verdi?

NASA yaptığı açıklamada Roscosmos, Kanada, Avrupa ve Japonya’daki ortaklarıyla ISS’nin faaliyetinin güvenli ve kesintisiz şekilde devam edebilmesi için çalışmalarına devam ettiklerini belirtti.

Açıklamada ayrıca “Yeni ihracat kontrol kuralları ABD-Rusya sivil uzay işbirliğine izin vermeye devam edecek” denildi.

George Washington Üniversitesi Uzay Politikaları Enstitüsü Direktörü Scott Pace bu hafta içinde “Rusya ile yaşanabilecek bir kırılmanın uzay istasyonunu tehlikeye atmasının münkün olabileceğini, ancak bunun diplomatik ilişkilerin çökmesi durumunda yaşanabileceğini kaydetmişti.

Pace, Associated Press haber ajansına yaptığı değerlendirmede “Bu en son çare olacaktır ve daha geniş bir askeri çatışma olmazsa bunun olacağını sanmıyorum” ifadelerini kullanmıştı.