Rusya’dan Taliban’a TU-22M3’lü mesaj

Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban’ın KGAÖ üyesi komşu ülkelere yönelik olarak nasıl bir tutum sergileyeceği merakla beklenirken Rusya’dan olası saldırganlığa verilebilecek yanıta ilişkin açıklama geldi.

Sputnik’e demeç veren Baluyevskiy, Rusya’nın Taliban saldırganlığına karşılık olarak Tu-22M3 uzun menzilli bombardıman uçaklarını kullanabileceği öngörüsünde bulundu.

Baluyevskiy, “KGAÖ kapsamında, saldırganlık tehdidi veya fiili saldırganlık durumunda yardım sağlamakla yükümlüyüz. Olası yanıt seçenekleri mevcut. Özbekistan’daki tatbikatları izlediyseniz, orada Tu-22M3 uzun menzilli bombardıman uçaklarının kullanıldığını fark etmişsinizdir. Bu uçaklar, kara birliklerine destek vermek için değil, hedeflere yönelik uzun menzilli atışlar yapmak için tasarlandı. Bu uçaklar, Taliban’a sınırlara yaklaşmamaları için bir uyarı niteliği taşıyor” dedi.

Günümüzde Tacikistan, Özbekistan ve Kırgızistan’ın yeterli seviyede muharebe kabiliyetine sahip olduğunu kaydeden Baluyevskiy, “Eylemlerin iyi şekilde koordine edilmesi ve Tu-22M3 uçaklarının yanı sıra istihbaratımızın da kullanılması halinde, rakiplere etkili şekilde karşı koyulacak” ifadelerini kullandı.