Sabiha Gökçen’i saygıyla anıyoruz
Dünyanın ilk Kadın Savaş Pilotu, Atatürk’ün manevi kızı Sabiha Gökçen, 20 yıl önce 2001’de vefat etti.
Ölüm ve doğum günü 22 Mart olan Sabiha Gökçen, 1913’te Bursa’da doğdu. Genç yaşta ailesini kaybetmişti.
1925’te Atatürk’ün Bursa seyahati sırasında okumak istediğini söyledi. Atatürk’ün manevi evladı oldu. İyi bir eğitim aldı.
Sabiha Gökçen, 1935’te Türkkuşu’nun açılış töreninde yapılan planör gösterilerinden etkilenerek gökyüzüne ilgi duydu. Mustafa Kemal Atatürk’ün de desteğini alarak Türkkuşu’na girdi.
Yedi erkek öğrenciyle birlikte Kırım’a gönderilerek altı aylık yüksek planörcülük eğitimini Koktebel Yüksek Planör Okulu’nda tamamladı.
Bunun yanında Eskişehir Havacılık Okulu’nda da Savmi Uçan ve Muhittin Bey’den özel uçuş dersleri aldı.
25 Şubat 1936 tarihinde de ilk defa motorlu uçak ile uçmaya başladı. Ardından Türk Hava Kuvvetleri’nde görev yapmaya başladı.
Sabiha Gökçen 1937 yılında Tunceli’de çıkan isyanı bastırmak için başlatılan Dersim Harekatı’nın hava saldırısı safhasında yer alan ilk kadın savaş pilotu oldu. 32 savaş sortisine çıktı.
Sabiha Gökçen, 1938 yılında uçağıyla beş gün süren bir Balkan turu gerçekleştirdi. Bu seyahati sırasında Atina, Sofya ve Belgrad gibi şehirleri gezdi. 22 Haziran 1938 tarihinde de İstanbul’a döndü.
Sabiha Gökçen, manevi babası Atatürk’ü kaybetmesi üzerine ordudan ayrılarak Türkkuşu Uçuş Okulu’nda başöğretmen olarak çalışmaya başladı. 1955 yılına kadar da bu vazfiesini sürdürdü.
1940 senesinde de aynı okulda öğretmenlik yapan Üsteğmen Kemal Esiner ile evlendi. Ancak eşi 3 yıl sonra hayatını kaybetti.
Sabiha Gökçen uçuş kariyerinde onlarca farklı tipte görev yaptı. 8 bin saat uçtu.
Gökçen, 22 Mart 2001 tarihinde Gülhane Askerî Tıp Akademisi’nde hayata gözlerini yumdu.