SIA rekor rakamları açıkladı
Singapur Hava Yolları, tarihindeki en yüksek ikinci 3 aylık faaliyet karı açıklandı.
Singapur Hava Yolları, pandeminin başlangıcından bu yana operasyonlarının tüm yönlerini proaktif olarak gözden geçirerek, tüm organizasyonun çalışma ortamındaki değişikliklere hızla yanıt vermeye hazır olmasını sağladı.
Singapur Hava Yolları ve Scoot, Eylül 2021’de kısıtlamaların hafifletilmeye başlamasından itibaren Changi Havalimanı dışında hizmet veren noktalara uçuş ve satış başlatan ilk taşıyıcılar arasında yer aldı.
Hava yolu grubunun kapasitesi, 2021/22 finansal yılı dördüncü çeyreğinde pandemi öncesi seviyelerin ortalama %47’sine ulaşıp, 2022/23 finansal yılı ilk çeyreğinde ise %61’e yükseldi ve önemli ölçüde bastırılmış talebin karşılanmasını sağladı.
Sonuç olarak, Singapur Hava Yolları tarihinin en yüksek ikinci çeyrek karı olan 556 milyon $’lık rekor bir ilk çeyrek faaliyet karı açıkladı.
Singapur Hava Yolları ve Scoot, ilk çeyrek dönemde bir önceki çeyreğe göre %158,2 ve bir önceki yıla göre 14 kat daha fazla olmak üzere toplam 5,1 milyon yolcu taşıdı.
Yolcu trafiği ve uçaklardaki doluluk oranı, tüm kabin sınıfları ve seyahat segmentlerinde, sınır kısıtlamalarının devam ettiği belirli Doğu Asya ülkeleri dışındaki tüm bölgelerde güçlüydü.
Singapur Hava Yolları’nın mevcut koltuk-kilometre başına üç aylık geliri, tam hizmet veren bir hava yolu için bir rekor düzeylerde kabul edilebilecek 10.2 sent seviyesinde gerçekleşti.
Yolcu uçuş geliri, trafikteki %126,7’lik artışın ardından, çeyrek bazda 1.456 milyon $ (+119.3) artışla 2.676 milyon $’a yükseldi.
Trafik artışı %28,9’luk kapasite artışını geride bırakırken, yolcu doluluk faktörü 34.1 puan artarak pandeminin başlangıcından bu yana en yüksek seviye olan %79’a yükseldi. Çin’deki pandemi kaynaklı sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle hava taşımacılığına olan talep düştüğü için, kargo uçak geliri 17 milyon $ (-%1.5) farkla 1.096 milyon $’a düştü.
Kargo yüklerindeki düşüş (-%3,6), özellikle Asya ve Avrupa arasındaki ana hatlardaki kapasite kısıtlamaları arasında daha yüksek gelirler (+%2,2) ile hafifletildi. Sonuç olarak, hava yolu grubunun geliri 1.439 milyon $ (+%58.2) artarak 3.911 milyon $’a yükseldi.
Giderler, önceki çeyreğe göre 816 milyon $ (+%32.1) artarak 3.355 milyon $ oldu.
Bu, net yakıt maliyetlerinde 527 milyon dolarlık bir artıştan (+%70,6) ve yakıt dışı harcamalarda 289 milyon dolarlık bir artıştan (%+16.1) kaynaklandı. Net yakıt maliyeti, esas olarak yakıt fiyatlarındaki %40 artış (+414 milyon$) ve artan hacimler (+187 milyon$) ile 1.273 milyon $’a yükseldi.
Bu da kısmen yüksek yakıt riskinden korunma anlaşmalarıyla (-91 milyon $) dengelendi. Yakıt dışı harcamalardaki %16,1’lik artış, yolcu kapasitesindeki %28,9’luk artışın sonucunda gerçekleşti.
Grup, önceki çeyrekteki 67 milyon $’lık zarardan 623 milyon $’lık bir artışla 556 milyon $’lık faaliyet karı bildirdi.
Yıllık bazda bu, önceki yılın 274 milyon dolarlık faaliyet zararından 830 milyon dolar daha fazla.
Grup, önceki çeyrekteki 210 milyon $’lık zarara (+580 milyon $) kıyasla ilk çeyrekte 370 milyon $ net kar kaydetti.
Bu, esas olarak daha iyi faaliyet performansından (+623 milyon $) ve nakit dışı değer düşüklüğü ücretlerinde 66 milyon $’ın bulunmamasından kaynaklandı ve geçen çeyrekte bir vergi kredisine (-95 milyon $) kıyasla yapılan vergi gideri ile kısmen dengelendi.
Bu aynı zamanda, daha iyi faaliyet performansı (+830 milyon $), ilişkili şirketlerin daha düşük zarar payı (+25 milyon $), düşük net finansman giderleri (+14 milyon $) ve kısmen denkleştirme nedeniyle bir önceki yıla göre 779 milyon $’lık bir gelişmeydi ve kısmen geçen yılki vergi kredisine (-107 milyon $) karşı bir vergi gideri ile dengelendi.
Grup, üç ayda 1,480 milyon $’lık işletme nakit fazlası ile çeyrek bazında 978 milyon $’lık bir iyileşme kaydetti..
2022/23 FY İlk Çeyrek– Bilanço
30 Haziran 2022 itibarıyla, Grubun özkaynakları 31 Mart 2022’ye göre 0,5 milyar $ artarak 22.9 milyar $ oldu.
Nakit ve banka bakiyeleri, ağırlıklı olarak vadeli satışlardan elde edilen gelirler de dahil olmak üzere faaliyetlerden elde edilen net nakit nedeniyle 2.3 milyar $ artarak 16,1 milyar $’a yükseldi.
Toplam borç bakiyeleri 15,7 milyar dolarda kalırken, Grubun borç-öz sermaye oranı 0,70 kattan 0,68 kata düştü.
Eldeki nakde ek olarak Grup, tamamı çekilmemiş olan 2,2 milyar dolarlık taahhütlü kredi limitine erişimi elinde tutuyor.
UÇUŞ AĞI GELİŞMELERİ
Çeyrek boyunca, Singapur Hava Yolları ve Scoot, Güney Doğu Asya’daki Cebu, Davao, Hat Yai, Kota Kinabalu ve Medan’ın yanısıra Çin’de bulunan Nanjing gibi çeşitli destinasyonlara seferlerini yeniden başlattı.
30 Haziran 2022 itibariyle, Grubun yolcu ağı 36 ülke ve 98 varış noktasını kapsayarak pandemi öncesi duruma yaklaşıyor. Singapur Hava Yolları 72, Scoot 47 destinasyona hizmet verirken grubun kargo ağı 107 destinasyona yükseldi.
Hava yolculuğuna yönelik güçlü talebe yanıt olarak Singapur Hava Yolları, kış sezonunda (30 Ekim 2022 – 25 Mart 2023) ağını gerekli şekilde düzenleyecekt.
Singapur Hava Yolları, Japonya genelindeki noktalara verilen hizmetleri artıracak, Hindistan ağını pandemi öncesi seviyelere geri getirecek, Los Angeles ve Paris’e daha fazla uçuş ekleyecek ve Vancouver’a doğrudan seferlerini sürdürecek.
Scoot, Tokyo (Narita) ve Osaka’ya aktarmasız seferler başlatacak ve ayrıca Bangkok, Cebu, Manila, Seul ve Surabaya’ya daha fazla uçuş ekleyecek.
Grup kapasitesinin, 2022/23 mali yılının ikinci çeyreğinde pandemi öncesi seviyelerin yaklaşık %68’ine ve 2022/23 mali yılının üçüncü çeyreğinde ise yaklaşık %76’sına ulaşacağı tahmin edilmekte.
GENEL BAKIŞ
Ekim 2022’ye kadar önümüzdeki üç ay boyunca ileriye dönük satışların canlı kalmasıyla birlikte, yıl sonu tatil seyahat dönemine girerken seyahat talebinin yakın vadede güçlü kalması bekleniyor.
Asya’dan gelen kargo talebi toparlanmasıyla, yaz aylarında mevsimsel olarak yavaşlayan hava kargo faaliyeti dengeleniyor.
Rusya-Ukrayna çatışmasının ortasında, özellikle Avrupa ve Asya arasındaki kilit ticaret yollarında hava kargo kapasitesinin güçlü kalması nedeniyle, gelirlerin yakın ve orta vadede Covid öncesi seviyelerin üzerinde kalması bekleniyor.
Çin’deki Covid-19 durumundaki değişiklikler, ülkenin ihracat hacimlerinde devam eden toparlanmayı da etkileyebilir.
Yükselen akaryakıt fiyatları da dahil olmak üzere enflasyon baskıları endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Hava yolu grubunun kilit pazarları da dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde faiz oranlarındaki artışlar ve yavaşlayan ekonomik büyüme, yakından takip ettiğimiz yolcu seyahatlerindeki düzelme ve hava kargo talebi için risk faktörleridir.
Bu belirsizlik ortamında şirketimiz maliyetleri sıkı bir şekilde kontrol edecek, operasyonel ve finansal temellerimizi güçlendirecek, ürünlerimize, hizmetlerimize ve çalışanlarımıza yatırım yapacak.
Singapur Hava Yolları’nın dönüşüm çabaları, grubun çevik ve esnek kalmasına, maliyet disiplinini korumasına, ortaya çıkabilecek gelir ve büyüme fırsatlarını yakalamaya hazır olmasına yardımcı olacak.