Trump’tan S-400 ve F-35 açıklaması

ABD Başkanı Donald Trump Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sisteminin parçalarını almaya başlamasının ardından konuyla ilgili kabine toplantısında konuştu.

Trump kabine toplantısında Türkiye ile yaşanan S-400 krizine değindi. “Türkiye ile görüşüyoruz. Doğrusunu söylemek gerekirse karmaşık bir durum” diye söze girdi.

Trump daha önce Japonya’daki G-20 Zirvesi sırasında konuyla ilgili yaptığı açıklamalara benzer çizgide konuştu. “Obama yönetimi Patriot sistemlerini satmadı. Türkiye’nin savunması için bu sistemlere ihtiyacı vardı ama hiçbir şekilde satmadılar. Türkiye almak için çok uğraştı. Bu uzun süre devam etti. Patriot kadar iyi olmayan ama benzer bir sistemi Rusya’dan satın almak zorunda kalacaklarını anlayınca, bir anda herkes ‘Tamam o zaman size Patriot satalım’ dedi. Ama Türkiye anlaşmayı imzalamış ve buradan almalarına aptalca bir şekilde izin verilmeyen füze sistemi için Rusya’ya çok para ödemişti” ifadelerini kullandı.

Trump Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması ve Türkiye’ye F-35 savaş uçakları teslimatının yapılmaması konusuna da değinirken, “Türkiye 100’den fazla F-35 uçağı sipariş etti. Daha da fazlasını sipariş etmeyi planlıyor. Ama Rus yapımı bir füze sistemi olduğu için, 100’ün üzerinde uçağı almaları yasak” dedi.

“Bu adil bir durum değil”

ABD Başkanı Trump sözlerine “Şu anda Türkiye’nin bize çok iyi davrandığı ve bizim de Türkiye’ye, başka bir füze sistemi satın almaya zorlandığınız için size F-35 savaş uçaklarını satmayacağımızı söylediğimiz bir durumun içindeyiz. Ben diğer ülkeleri savunmam, Türkiye’yi de savunmam. Sadece Erdoğan’la iyi bir ilişkimiz var. Patriot sistemlerini çok almak istedi. Ama gerçekten istemediği bir sistemi almak için Rusya ile anlaştı. Bir anda biz de dedik ki tamam size Patriot satalım. Rus füze sistemi satın aldığı için milyarlarca dolarlık uçağı şimdi satmamıza izin verilmiyor. Bu adil bir durum değil” ifadeleriyle sürdürdü.

“İçinde bulundukları durum çok zor. Bizim de ABD olarak içinde bırakıldığımız durum çok zor. Buna rağmen çözmeye çalışıyoruz. Ne olacağını göreceğiz” şeklinde konuştu.

Trump, F-35 uçaklarının üretici firması Lockheed Martin’in de şu anda pek mutlu olmadığını, bunun çok sayıda istihdama mal olacağını belirtti.