Ukrayna’dan son açıklama: “Uçak kaçırılmadı..”

Ukrayna’dan bugün Kabil’den İran’a uçak kaçırıldığı açıklamasına ilişkin kafa karıştıran bilgiler gelmeye devam ediyor.

İlk olarak Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Yevgeniy Yenin, Ukrayna vatandaşlarının tahliyesi için Afganistan’a giden bir Ukrayna uçağının kimliği bilinmeyen kişilerce kaçırıldığını ve uçağın İran’a gittiğini söyledi.

Yenin’in açıklaması sonrasında İran’dan yapılan açıklamada Kabil’den Kiev’e gidecek olan uçağı İran’in Meşhed Havalimanı’nda yakıt ikmali yaptığı ve buradan havalanarak Kiev seferini tamamladığı belirtildi.

İran uçak kaçırma iddialarını yalanlarken, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsünden de olaya ilişkin yalanlama geldi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, uçağın kaçırıldığı bilgisini yalanladı.

BK-Ukrayna ajansının aktardığına göre Nikolenko, “Kabil’de veya başka bir yerde kaçırılan bir Ukrayna uçağı yok. Bazı basın kuruluşlarında yayılan ve bir uçağın kaçırıldığı bilgisi gerçekle bağdaşmıyor” dedi.

Ukrayna’nın vatandaşlarını tahliye etmek için tahsis ettiği tüm uçakların güvenli bir şekilde döndüğünü, düzenlenen üç seferle 256 kişinin yurda getirildiğini söyledi.

Nikolenko, Yenin’in genel olarak tahliye işlemleri için diplomatların ne kadar büyük zorluklarla karşılaştığını anlatmak istediğini belirtti.

İran için ödeme yapıldı, kaçırma durumu yok

Strana.ua sitesi de kaynaklara dayandırdığı haberinde aslında bu uçakla İran’a yerel iş insanları ve ailelerinin götürüldüğünü, bu kişilerin para ödediği bilgisini aktardı.

Siteye konuşan havacılık çevrelerinden kaynaklar bu bilgiyi doğrulayarak, uçakta zengin kişilerin bulunduğunu, döviz, altın ve değerli taşlarla ödeme yaptıklarını, ortada bir uçak kaçırma durumu olmadığını iddia etti.

Ayrıca tahliye görevinde yer alan kişilerin durumu bir işe çevirdiği, ödemelerin kayıt dışı olarak gerçekleştiği ileri sürüldü.