X-37B gizemli uzay görevinde

ABD ordusunun yeni birimi olan Uzay Kuvvetleri öncülüğünde ABD’nin en gizemli uzay aracını Pazar günü fırlatarak yörüngeye yerleştirdi.

Florida Cape Canaveral’den fırlatılan X-37B çeşitli alanlarda yapılacak bir dizi deneyi de beraberinde uzaya taşıyor.

Güneş enerjisiyle çalışan mürettebatsız X-37B yerden idare ediliyor. Bu gizemli uzay aracı X-37B’nin uzaya altıncı seferi.

Yetkililer X-37B’nin bu kez ne kadar yörüngede kalacağını ve görevini açıklamadı.

Son misyonu rekor uzunlukta süren X-37B iki yılın ardından NASA’ya ait Kennedy Uzay İstasyonu’na gizli şekilde iniş yapmıştı.

NASA’nın eski uzay taşıma araçlarına benzeyen X-37B 8,8 metre uzunluğunda ve NASA’nın deneylerini taşımak için ayrı bir bölümü var.

İki tane bulunuyor

ABD Hava Kuvvetleri’nde çok kez kullanılabilen X-37B’den iki tane bulunuyor.

2010’da yapılan ilk uçuşlarından bu yana X-37B’ler yörüngede toplamda 2.865 gün geçirdi. Bu da 7 yıl 10 aya denk geliyor.

Bu X-37B’nin yeni kurulan Uzay Kuvvetleri için yaptığı ikinci sefer. Mart ayında bir ulusal güvenlik uydusu daha uzaya taşımıştı.

Pazar günü yapılan ve kötü hava koşulları nedeniyle bir gün ertelenen fırlatma, sağlık çalışanlarına ve Corona salgınıyla mücadelede ön saflarda yer alanlara adandı.

Uzay Kuvvetleri resmen sahaya indi

Diğer X-37B görevlerinden bir farkı olarak bu görevde ABD’nin yeni birimi olan Uzay Kuvvetleri’de resmen sahaya inmiş oldu.

Uzay Kuvvetleri Komutanı Jay Raymond başarılı fırlatma sonrasında bu merak uyandıran misyonda görevli bulunan tüm ekiplere teşekkür mesajı yayınladı.