ABD Kongresinde gündem Türkiye’ye F-16 satışı

Bir grup Kongre üyesi ABD Dışişleri ve Savunma Bakanları’na mektup göndererek Türkiye’ye F-16 satılmaması talebinde bulundu.

AKP hükümetini “rejim” olarak niteleyen mektupta, insan hakları ihlalleri konusunda sert ifadeler yer aldı.

Kongre üyeleri Frank Pallone, Jr ve Gus M. Bilirakis’in liderliğinde hazırlanan mektuba 50’den fazla Kongre üyesi imza attı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a hitaben yazılan mektupta “Türkiye’nin, hava kuvvetlerini modernize etmek için ABD’den Block 70 F-16 uçakları ve mekanik rampaları satın alma yönündeki son teklifini reddetmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz” denildi. Mektupta, “Bu öneriyi onaylamak, hem Türkiye’nin ABD’ye ve NATO’ya taahhütlerini görmezden gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı, hem de yurtiçinde ve yurtdışında insan hakları ihlallerinde bulunan rejimini ödüllendirecektir” ifadesine yer verildi.

Türkiye’nin Kasım ayında ABD’den mevcut 40 Block 70 F-16 savaş uçağı ve 80 modernizasyon kiti talep ettiği belirtilen mektupta, “Bu talep, Erdoğan rejiminin Doğu Akdeniz, Ortadoğu, Güney Kafkasya ve Kuzey Afrika’yı istikrarsızlaştırmak için defalarca askeri gücünü kullanmasının ardından geldi” denildi ve devamla, “Türk ordusu ve Türkiye’nin desteklediği gruplar, sınırötesi operasyonlar sırasında, Irak, Suriye ve Dağlık Karabağ’daki hastane ve okul gibi sivil hedefleri kasıtlı olarak bombalamak dahil olmak üzere, savaş suçları işlemek için Amerikan yapımı silah ve teçhizatı kullandı” ifadelerine yer verildi.

“Türkiye’nin Amerika’dan gelişmiş savaş uçakları satın alması, Erdoğan’ı politikalarını değiştirmeye ve iyi bir aktör olmaya teşvik etmeyecek” denilen mektupta, bunun Türk ordusunun daha fazla ölüm ve yıkıma neden olmasının önünü açacağı iddia edildi.

“Türkiye, ABD silahları ve askeri operasyonları hakkında önemli taktik bilgileri potansiyel olarak Rusya’ya ifşa edebilecek S-400 füze savunma sistemlerini kullanmaya devam ediyor. Bu, bir NATO müttefiki olarak taahhütlerine ters düşse ve Amerikan ulusal güvenliğini tehlikeye atsa da, Erdoğan istediği hedeflere ulaşmak için ABD ve Rusya’yı karşı karşıya getirmek için bu taktiği sürekli olarak kullanıyor” ifadelerine yer verilen mektupta, “Erdoğan rejimi, iktidardaki hakimiyetini sürdürmek için ülkesinde adil olmayan seçimleri teşvik etmeye, sivil toplumu bastırmaya ve insan haklarını ihlal etmeye devam ediyor. Daha geçen hafta, bir Türk gazeteci, ifade ve basın özgürlüğüne saygı göstermeyen bu baskıcı hükümet döneminde sık görülen bir olay olan Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklandı” denildi.

Türkiye’nin yeni F-16’lar ve modernizasyon kitleri talebinin reddedilmesi istenen ve AKP hükümetini sorumlu tutmak için derhal harekete geçilmesinin şiddetle tavsiye edildiği mektupta, “Amerika, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yurtiçinde ve yurtdışında istikrarı bozan eylemlerini ve uluslararası hukuk ihlallerini durdurmak için somut adımlar atıncaya kadar Türk ordusuna daha fazla destek vermemelidir. Daha önceki gelişmeler, Erdoğan’ın ABD’nin ekonomik yaptırımlar dahil olmak üzere tüm diplomatik araçlarını kullanıncaya kadar davranışını değiştirmeyeceğini gösteriyor” ifadelerine yer verildi. (VOA)