YAZARLAR
25-29 NİSAN..
12.02.2018
Singapur Airshow her zamanki gibi Asya-Pasifik’in en güçlüsü benim diyerek açtığı kapılarını, toplamda 130 bin ziyaretçisiyle bugün kapadı.
Bölgenin tartışmasız güçlü fuarından kısa notlarım şöyle.
* Bundan önceki Singapur Airshow 2016’ya 143 bölge ve ülkeden toplamda 48.200 “ticari ziyaretçi” katılırken bu yıl artış var.
* Singapur Airshow’un organizatörlerinden verilen bilgilere göre, Singapur Airshow 2018’e geçtiğimiz yıla oranla %10 oranında daha çok “ticari ziyaretçi” geldiği belirtildi.
* 287 VIP delegasyonu ağırlandı. Katılımcıların ise yüzde 70’inden fazlasının Singapur Airshow 2020’ye tekrar katılmayı taahhüt ettiği kesinleşti.
* Singapur medyasında yer alan bilgilerde, Airshow’da gerçekleştirilen önemli mutabakatların bir çoğunun Farnborough’da anlaşma olarak açıklanması bekleniyor.
* Singapur Airshow 2018’e 50 bölge ve ülkeden 1000’den fazla şirketin katıldığı, en büyük 100 global havacılık firmasından 65’inin fuarda yerini aldığı bildirilmişti.
* Channelnewsasia’nın verdiği bilgilere göreyse Airshow’un halka açık olan Cumartesi-Pazar günlerinde ziyaretçi rakamının 130 bini aşması bekleniyor.
Şimdi, dünya havacılık fuar takvimine göre önümüzde ILA Berlin var.
ILA Berlin, 1909 yılından bu yana düzenlenen en eski havacılık organizasyonu olarak biliniyor.
Bu yıl içinse şimdiden 37 ülkeden aralarında uçak ve motor üreticilerinin de olduğu dünya havacılık devlerinden 1.000 katılımcı anlaşma yapmış durumda.
Minimum 150 bin ziyaretçinin hedeflendiği fuara, dünya genelinde 33 ülkeden medya kuruluşu akredite edilmiş.
İşin ilginç tarafıysa, aynı tarihlerde yani 25-29 Nisan’da Türkiye’de yeni bir oluşum olarak sahaya inmeye hazırlanan “Antalya Eurasia Airshow” da var.
ILA Berlin’e dönersek, tüm askeri ve sivil hava aracı üreticilerinin katıldığı, Airbus’ın bir nevi ev sahibi olduğu fuarın gösteri uçuşlarıysa ayrı bir komite tarafından organize ediliyor.
Avrupa, Rus, İngiliz ve Amerikalı askeri-sivil üreticiler gün boyu yoğun gösteriler yapıyor.
Geçtiğimiz dönem 2016’da ILA Berlin’e Boeing ilk kez tam kadro katılmış ve 2018 katılım anlaşmasını da fuar sonunda imzalamıştı.
Boeing’in kuruluşunun 100’ncü yılına denk gelen 2016 ILA Berlin’de sahneyi Airbus’a bırakmak istemediği bu katılımı ve sergilediği şovlarıyla ortaya çıkmıştı.
Almanların Airbus’ın üretimindeki varlığı, Boeing ve diğer üreticieri ILA Berlin’e daha güçlü çekmeye başladı.
Aynı tarihlerde Antalya’da kapılarını açacak olan Eurasia Airshow’un organizasyonu düzenleyen Medyacity’nin Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kurt, her fırsatta iddialı açıklamalarda bulunuyor.
Kurt, son yaptığı açıklamada özetle şunları kaydetti:
“Antalyalı sanayicilerin ve iş adamlarının çok önemli bir fırsat ayaklarına geldi. Uluslararası savunma ve havacılık eko-sistemine dahil olmak Airbus ve Boeing gibi büyük firmaların tedarikçisi olmak ve sürdürülebilir bir büyüme için katma değerli sanayi imkanlarını bu fuarda bulabilecekler.
Eurasia Airshow’un 40 milyar dolarlık bir iş hacmine sahip olmasını bekliyoruz. Fuar kente 200 milyon liranın üzerinde para bırakacak ancak savunma ve havacılık sektörüne Antalya’nın entegre olmasıyla birlikte uzun vadede her yıl üzerine 50 milyon dolar koyacak bir sanayi eko-sistemi oluşturacaktır.
Antalyalı iş adamları eğer bu sektöre entegre olmak isterse her yıl 50 milyon dolar ekleyerek kendi eko-sistemini büyütebilir.
Bu da 10 yıl sonunda 500 milyon doları aşmış bir havacılık sektörünü Antalya’nın bekliyor olması demektir” dedi ve ekledi:
“Fuarda özellikle savaş uçakları bakımından çok zengin bir sergileme imkanı olacak, 100’ü aşkın uçakla katılımcıların ürünlerini sergileyecek.”
Burda bi yavaşlayalım..
100 uçak müthiş bir iddia, insanı heyecanlandırıyor da. Mesela Paris Airshow’da, Dubai’de, Singapur’da 100 uçak yoktu. Ve yanılmıyorsam hiçbir zamanda olmadı.
Devam edelim..
“Uluslararası 7 şov takımı uçuş gösterileri yapacak. Toplamda 100’ü aşkın slotta 150 uçakla gösteriler gerçekleştirilecek.
Eurasia Airshow’da Türkiye’de ilk kez Airbus A380 tipi uçak uçuş gösterisi yapacak. A380’i hem şov itibarıyla izleme imkanı bulacak halkımız hem de yerde inceleme olanağına sahip olacak.”
THY’nin hedefinde A350 varken, hiçbir şekilde radarına girmeyen A380’in hangi amaçla Antalya’ya geleceğini anlamakta zorlandığımı söyleyeyim.
Ayrıca A380, Airbus’ın fuar uçağı olarak bilinen test pilotlarıyla mı gelecek, yoksa bölgemizdeki bir havayolunun filosundan ve o havayolunun renkleriyle mi?
Çünkü her iki türlü katılım arasında çok önemli fark var.
Boeing ve Airbus tarafındaysa, kaynaklarımdan edindiğim bilgiler Eurasia Airshow’a kendi fabrika uçaklarını getirmeyeceği yönünde.
Hal böyle olunca Antalya’da bu yıl ilk kez düzenlenecek olan “Eurasia Airshow” yine ilk kez dünya havacılık fuarı takviminde iki ülkede aynı tarihlerde sahaya inen bir fuar olacak.
Ve “en eskisiyle”, “en yenisi” aynı tarihlerde kapı açacak.
Nasıl olacak bilmiyorum ama, 25-29 Nisan’ı merakla bekliyorum.
Hepinize iyi uçuşlar olsun..
