YAZARLAR
430 BİN KİŞİ BU HABERİ BEKLİYOR
22.04.2019
Geçtiğimiz hafta 20 Nisan’da İstanbul Havalimanı’nın CEO’su Kadir Samsunlu, çiçeği burnunda havalimanın 14 günlük değerlendirmesinde bulundu.
Hepimizin bildiği; İniş-kalkış, gelen-giden yolcu sayısı gibi rakamları verdi.
Yaşanılan aksaklıklar için “En küçük ev taşınmasında bile uyum için birkaç aya ihitiyaç oluyor. Sorunlar tespit edilip anında gideriliyor. Biz buraya yeni yürümeye başlayan çocuk gibi bakıyoruz” dedi.
Aslına bakarsanız o çocuk 14 günde 1.5 milyon yolcu, günde 1.180 iniş-kalkışla büyüdü bile.
Şimdiyse yaklaşık 30 gün sonra başlayacak olan en yoğun dönemini delikanlı çağıyla karşılayacak.
Bu delikanlının içeride yaşadığı ve yaşayacağı sorunları teknik adamlara bırakalım, biz İstanbul Havalimanı’na ulaşımımız için nasıl kolaylık sağlanacak ona bakalım.
Şu ana kadar çok ciddi sayıdaki yolcunun, yüksek maliyetli taksi ulaşımıyla gelmek zorunda kaldığı İstanbul Havalimanı’na konuyla ilgili mail yağmuru durmuyor. Taksicilerin açıkladığı son tarifenin ise bulunduğu durak çıkışlı oldukları ve gerçeği yansıtmadığı yönünde.
İçlerinde yolcu dışında pilotların da gönderdiği maillerden biri çok dikkatimi çekti.
Aynen şöyle diyor: “İstanbul’un kadıköy yakasında oturuyorum, hepte burada ikamet ettim. 50 dakikalık uçuşa 1 saat 40 dakika yazmaya başladık. Artık mesafe olarak artan zorunluluğu, bizlere zam yapmak için kılıkırk yaran şirket düşünsün. Yıl itibariyle hesaplandığında ise bizim için iyi bir tarafı var, daha az uçacağız.”
Bu arkadaş birde gülen emoji eklemiş mesajına.
Bir başkası ise, şimdiye kadar uçan tüm yolcuların dikkatini de çeken uzun taksi yolları için kokpitten şöyle bir bilgi vermiş; “Taksi yakıtımızı 300 kg’dan 500 kg’a çıkardık. Yüksek sezonda 1 tona çıkması kaçınılmaz görünüyor. Hayırlı olsun.”
Kadri Samsunlu 14 günlük değerlendirme de bu konuya da değindi ve aynen şunu söyledi: “Faaliyette olan iki pisti terminalin batı tarafına yaptık. Biri doğu diğeri de batıda olsa daha iyi olabilirdi. Taksi süresi düşebilirdi.”
Tespit bile önemli benim için. Olacak demektir. Fakat kafama takılan 3’ncü pist inşaatının da neden aynı bölgede yapıldığı. Samsunlu’nun tespit ettiği gibi neden doğu tarafında yapılmıyor?
Muhtemelen bir bildikleri vardır.
Bilal Ekşi’nin “yeni evimizde işler yolunda” gibi sıkça paylaşım yaptığı sosyal medya da cevap olarak yolcular uzun taksiden ve ulaşımdan dem vurmaya başladı.
Şu metro ulaşıncaya kadar sıkıcaz dişimizi sıkmasına da nasıl olacak?
Yakın gelecekte metro ağına asla girmeyeceğini bilen İstanbul’un batı ilçelerinde yaşayanların sorununu geçtiğimiz hafta dile getirdik. İGA yöneticilerinin bu sıkıntıyla ilgili bir projesinin olup olmadığı konusun da henüz ses yok.
Fakat bilinmesi gerekiyor ki, bu sıkıntıdan etkilenen nüfüs 430 binden fazla.
Bu terminalin keyfini yolcularına yaşatacak olan İGA, umarım bu önemli sorunu ıskalamaz.
Bölgenin gözü-kulağı bu gelişme de, yöneticilere duyurulur.
Hepinize iyi uçuşlar olsun..