YAZARLAR
57 YIL SONRA GELEN ÖDÜL
25.11.2019
İzlediniz mi, bilmiyorum 2016 yapımı müthiş bir filmdi.
Adı; Hidden Figures (Gizli Sayılar).
1960’lı yıllarda Amerika’nın Rusya ile giriştiği uzay yarışını anlatıyor.
Tarih, ABD’de ırkçılığın tavan yaptığı zamanlar.
NASA’da çalışan siyah mühendisler bile, statüsü ne olursa olsun ağır ırkçılık altında.
Beyazlarla aynı yerde yemek yiyemiyor, aynı kahveyi içemiyor, otobüsün sadece en arka koltuğuna oturabiliyor, olmaları gereken toplantılara asla alınmıyor, beyazların tuvaletine bile giremiyorlar.
Dünyanın en akıllı insanlarının toplandığı kuruluşta bile ırkçılık, kırsal alandakiyle aynı düzeyde.
Durum bu kadar kötüyken, üç siyah kadın Amerika-Rusya arasındaki son derece kritik uzay yarışında tesadüfen sahaya iniyor. NASA’nın başarısız olduğu hesapların tam içine giriyor. Yaptıkları yeni hesaplamalarla beyaz mühendisleri aptala çeviriyor, şimdiye kadar yapılanların bir kenara konulmasını sağlıyor ve bir anda işin omurgasını oluşturuyorlar.
Bu arada filmin baş rol oyuncusu ve NASA’nın baş mühendisini oynayan Cevin Costner, NASA’daki ırkçı anlayışı yerle bir etmeye başlıyor. Tuvalet, yemek, kahve, ulaşım gibi noktalarda ırkçı anlayışı darmadağın ediyor. Bu davranışlarıyla beyaz NASA çalışanlarından tepki görse de kulak asmıyor.
Ve sonunda kader anı geliyor..
Tarih 20 Şubat 1962. NASA’nın “Friendship 7” adını verdiği roketiyle yörüngeye çıkacak olan Astronot Johnn Glen, operasyonda görev yapan yüzlerce beyaz mühendise rağmen, sadece siyah kadın mühendis Katherine Johnson’a güveniyor ve onun direktifleriyle hareket ediyor.
Sonuç; 1962’de ABD o ana kadar başarısız olduğu uzay yarışında Rusya’yı siyah kadınların olağan dışı başarısıyla yakalıyor.
Yıl 2019..
Aradan tam 57 yıl geçti.
ABD Senatosu geçtiğimiz hafta aldığı kararla bu kadınlara uygun simge ve armalarla tasarlanan özel “Kongre Altın Madalyası” verecek.
İşin ilginç tarafı, ülkeyi yöneten siyah başkanları Obama döneminde bile bu yasa düzenlenememiş ve ABD’yi 57 yıl önce uzaya çıkaran siyahlara madalyayı bugün verebiliyorlar. Aralarında ölen de var. Onun madalyası ise enstitüye verilecek.
Adamların siyah kadınlara ödül verebilmesi için yasada yapılan ayarlamayı, ayar edebilmeleri bile 57 yıl sürmüş.
Hayattakilerin amel defteri kapanmış, diğerine musalla taşında verilen madalya, muhtemelen o kişiyi mutlu etmese de gerideki siyahlar için bir başarı olarak kabul edilebilir.
ABD’de halen yaşayan güçlü-gizli ırkçılığın kanıtıdır bu ödül.
Hepinize iyi uçuşlar olsun..