YAZARLAR

Slide thumbnail

Slide thumbnail

GALİBİN ADI

Bu hafta yerden bayağa yüksekte bir gelişen bir konuyu aktarıcam.

Geçtiğimiz hafta sadece AirTürkHaber’de yayınlanan bir habere dikkatiniz çekmek istiyorum.

Konu uzayda geçiyor.

Russia Today (RT), Uzay 360 projesiyle Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki Rus kozmonot Andrey Borisenko’nun kamerasından uzayı görme imkânı sunacak.

RT, Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) ve Energiya Roket ve Uzay şirketi işbirliğiyle Uzay 360 adı verilen bir projede, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan çekilen görüntüler dünyaya ulaştırılarak şimdiye kadar görmediklerimizi görmeye başlayacağız.

İşin püf noktası, bu yayın için hazırlanan UUİ’deki özel yayın odası.

Fotoğraf büyüleyici. Onlarca kamera, bir dünya objektif. Üstelik hepsi de kamera üzerine takılı. Yani iki üç makine onlarca objektifle değil hemen hemen her makine kendi objektifiyle yer alıyor Uzay İstasyonu’ndaki özel yayın odasında.

Tabi fotoğrafı görünce arayacağım isim belliydi, eski dostum usta gazeteci Hürriyet gazetesinin fotoğraf editörü Sebati Karakurt.

Çevirdim numarayı, “usta, fotoğraf Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ne diyorsun bu kameralar ne iş yapar, neyi ne kadar çeker diye” sordum.

İlk tepkisi “vay vay vay” oldu. Devam etti, “Burada en açık diyaframlı geniş açıdan, en açık diyaframlı yüksek ölçekli tele objektiflere kadar hepsi mevcut. 14 mm.’den, 600 mm. teleye kadar ne istersen var. Üstelik bunların konvantörleri de var. Yani uzaklığı ikiye katlayabiliyor. 800 metreyi, 1.600 metreye çıkarabiliyor. Bu donanım insanüstü bişey, e söz konusu uzaydaki yayın odası olunca böyle oluyo demekki” dedi.

Son sorum, bunların markası ne oldu, “Hepsi Nikon kardeşim” diye tek kelimeyle yanıtladı. Ve devam etti, “Uzayda herşey olduğu gibi yansımalarda farklı. Ve bu yansımalara göre fotoğraf teknolojisini geliştirip dünyaya getiriyorlar. Anlayacağın bu marka fotoğraf teknolisini uzayda geliştiriyor.”

Sebati’nin nasıl bir fotoğraf ustası olduğunu bilenler bilir, açıkçası teknolojisini de uzaydan takip ettiğini bunca yıl sonra öğrenmiş oldum.

Sonuç; Fotoğraf dünyasının iki as’ı vardır bilinen Canon ve Nikon. Kullanan profesyonelleri de Canoncu ve Nikoncu diye ikiye ayrılır. Görünen o ki uzayda savaşi Nikon kazanmış.

Bizede şimdi bu projeden gelenleri izlemek düşer. Şunu garantisini veriyorum ki, en ayrıntılısını AirTürkHaber’den izleyeceksiniz.

Hepinize iyi uçuşlar olsun..

Yazarın Diğer Yazıları