YAZARLAR

BİR FOTOĞRAFIN ETTİKLERİ

15.04.2024

Geçtiğimiz hafta dünyada Avrupa çıkışlı, ABD varışlı ve ABD de iç hatlarda devam eden müthiş bir çılgınlık yaşandı.

Nedenini açıklamak için bandı çok az geri saralım..

2017’de uçaktan tesadüfen çekilen bir fotoğrafla başladı hikaye.

Sıradan bir yolcunun hiçbir hesaplama yapmadan bindiği uçakta 7 yıl önce çektiği fotoğraf karesinde muhteşem bir güneş tutulması yer alır ve her şey böyle başlar..

Şimdi, geçtiğimiz 8 Nisan’da binlerce amatör yıldız gözlemcisi 7 yıl öncesine dayanan bu tesadüften yola çıkarak tutulma tarihlerini ticari uçaklarda izleyebilmek için koltuk kapma yarışına girdiler.

Gözlemciler bu uçuşlarda güneş tutulmasını izlemenin yanı sıra yeni bir yıldız keşfetmenin umuduyla Avrupa’dan ABD’ye ve orada iç hatlarda ikinci bir uçuşla 30 bin feet’te yaklaşık 4 dakikalık gözlem için 30 saate varan uçuşlara katıldı.

Sistem şöyle işliyor..

Gözlem meraklıları havayolu programlarını tarayıp güneşin açısına göre en uygun saat ve uçuş hattını buluyor. Sonrasındaysa biletini aldığı gibi uçağa geçiyor.

Tabi bu hesaplamalara göre uçağın sağ veya sol tarafındaki pencere kenarını kapmak ince ayarlardan sadece birtanesi.

Havayollarının bu talebi fark etmeleriyse tamamen tesadüfe dayanıyor.

Belirli tarihlerde, tek bir hatta uçakların sadece sol tarafındaki pencere kenarlarının tamamen satıldığını fark eden Amerikan Delta Havayolları kısa bir araştırmayla nedeninin gözlem olduğunu fark edince, işi tutulma tarihlerine özel uçuş olarak uygulamaya koyar.

Delta’nın ardından gözlem uçuşuna özel koltuk satan havayolu ise South West Airlines olurken Amerikalı diğer havayolları da ardı ardına tutulmanın izleneceği hatlara çok sayıda ek sefer düzenler.

Tabi hemen bu işte de agresif pazarlama yöntemleri devreye girer.

Delta, tutulma yolunda daha fazla zaman geçirmek isteyenler için iki farklı rota geliştirdi. Bu uçuşları tuvaletlerinde de geniş penceresi bulunan A220 ve A321neo uçaklarıyla yapacağını duyurdu.

Hal böyle olunca kısa sürede 1.000 dolar ve üzerindeki biletlerin tamamı tükendi.

Delta’dan feyz alan diğer şirketlerde filolarındaki tuvalet camlı tüm uçaklarını tutulma rotasına koyunca, meraklıların talebi rekor bir artışla yüzde 1.500 civarlarını buldu.

Talebi karşılamaya çalışan havayolları aynı hatta rekor sayıda ek seferler düzenledi. Tutulma rotasını izleyen havayollarının ticari sözcüleri yolcuların kısa sürede 1.000 doların çok üstüne çıkan biletlere ulaşabilmek için 100 bin mile varan ödül millerini kullanmaktan çekinmediklerini açıkladı.

Tabi aynı zamanda tüm bu gelişmeler Federal Havacılık Dairesi’ni de (FAA) harekete geçirdi.

Çılgınlık boyutuna varan uçuşları yakından izleyen FAA, aynı rotada kalabalık hava sahasının yol açacağı potansiyel tehlike ve zorluklara dikkat çekerek havayollarını uyardı.

Havayollarına resmi bir yazıyla yapılan uyarının detayları ise paylaşılmadı.

Tutulma uçuşuna rekor fiyatlarla bilet satan şirketler ise sadece 3-5 dakika sürecek bu gözlemin oluşabilecek aksaklıklar nedeniyle kaçırılmaması için görülmemiş çaba sarf ediyor.

Delta sözcüsü, dış faktörlerin tutulma uçuşunu etkilemesi durumunda acil durum planları olduğunu ve yolcularının bu deneyimi yaşaması için kontrolleri dahilindeki her şeyi yapacaklarını açıklarken buna yerdeki ekiplerin ve hava trafik kontrolündeki Delta operasyon ekiplerinin koordinasyounun da alternatif rota ve irtifalar içerebileceğini açıkladı.

Tüm bunlarla da yetinmeyen Amerikalı havayolları şimdi tutulma uçuşlarında aynı rotada daire çizerek uçuş için gerekli izinleri almanın peşinde.

Son derece masum çekilen bir fotoğraf bugün havayollarına yeni bir pazar açtı.

Hepinize iyi uçuşlar olsun..



Yazarın Diğer Yazıları