YAZARLAR
“ÇOK KONUŞUYORUZ”
20.08.1018
Adı; Arsev Eraslan..
İlk kez iki hafta önce Fatih Altaylı’nın programında gördüm.
Muhteşem bir insan. Kaçırdıysanız sizi de tanıştırim..
81 yaşında, tam bir beyin, müthiş enerjik, güler yüzlü, hoş görülü.
20 Temmuz 1969’da uzay çalışmalarının en başarılısı olarak tarihe geçen ve tüm dünyanın nefesini tutarak izlediği Apollo 11’in Ay’a inişinde ve yeryüzüne dönüşünde kilit görev yapan Profesör Doktor Arsev Eraslan.
Şahane bir yaşam gerçeği var. Her dakikası başarıyla dolu. İnsanların hayal sınırlarının ötesini başarmış, Ay’a gidiş ve eve dönüşünde Neil Armstrong’un bile en güvendiği isim olmuş.
Üstelik NASA’daki görevi bununla da bitmemiş. Kennedy döneminde başlatılan uzay hukuku’nun şekillenmesinde etkin rol oynamış.
O gece canlı yayında 5 saate yakın müthiş bir enerji ve konu hakimiyetiyle eminim izleyenleri büyüledi.
Konu şuydu; Uzay ve biz. Gidebilir miyiz, gidemez miyiz?
“Gideriz” dedi NASA’nın bile sonsuz saygı duyduğu Türk bilim insanı Arsev Eraslan.
Ve özetle şunları söyledi..
“1960’larda bu işe niyetlendiklerinde hiçbir şeyleri yoktu. Yazılımları yoktu. Programları yoktu. Sadece başkan gidicez dedi ve harekete geçtiler, hepsi bu. Bizde yapabiliriz.”
“ABD yapmış olabilir, ben daha iyisini yapıcam dersen, başarırsın.”
“Çin, Hindistan, Pakistan, Japonya, Ay’a gitme hazırlığında. Bunu bizde yapabiliriz, benim ümidim var.”
“Michigan Üniversitesi’nden gayet kıymetli bir arkadaş olan Dr. Temel Kotil TAI’nin başında ve emin adımlarla ilerliyeceğiz. Biz bu işleri yapmaya kalkarsak hakikaten yaparız. Roketsan dahil heryerde çok kaliteli insanlar var.”
“Bizim tek hatamız çok konuşuyor, çok açıklama yapıyoruz. O kadar açıklama yapmamıza gerek yok. Bu gereksiz açıklamalar yüzünden bizden ne kadar çok şeyler çaldılar, tahmin bile edemezsiniz. Amerikalılar konuşmaz, gereksiz açıklamalar yapmaz. Sadece işlerini yaparlar. Uzaya gideceksek rekabete mecburuz.”
1958 yılında NASA’da görev yapmaya başlayan bu müthiş insanı o gece soluksuz izledim.
Söyledikleri öylesine anlaşılır, kısa ve netti ki Eraslan’ın, “hakikaten olur bu iş” dedirtti.
Önemli olan tek şeyin sadece başlamak olduğuna ikna etti. Evet bizde yapabiliriz. Yeter ki başlayalım.
Hani o şahane deyimlerimizden biri olan “Un var, yağ var, şeker var. Hadi o zaman helva yapalım”dan başka bir şey değil bu.
O gece bir dakikada Elon Musk’ın Falcon SpaceX’ine de soru işareti koydu Eraslan. “Geri inme çabaları gereksiz bir uğraş. Bunun için çok zaman ve para harcadılar. Geri iniş için gerekli olan yakıt, kalkış gücüne iki kat ağırlık yüklüyor. Dünya’ya dönüş için paraşüt kullanmak halen en geçerli ve güvenli çözüm” dedi.
Hepinize iyi bayramlar ve iyi uçuşlar olsun..
