YAZARLAR

GEÇTİ BOR’UN PAZARI..

16.11.2020

Aslına bakarsanız hepimiz ıskalamışız..

Oldu-bittiye gelmiş, görmemişiz, fark etmemişiz..

Konu şu..

Geçtiğimiz haftalarda, yaklaşık 15 gün Berlin Tegel Havalimanına veda eden uçakların seramonilerini izledik.

Su takları, ışık gösterileriyle uçakların üstüne yazılan “hoşçakal, teşekkürler Tegel” gibi bir sürü aktiviteyle uğurlandı havayolları.

Kabin içinde benzer veda seramonileri vs’ler bitmek bilmedi.

Son kalkan havayollarının tarihlerine kadar inildi. İlk kez şu tarihte teker koydu, şimdi ise son kez diye dünyayla paylaşıldı.

Veda seramonileri tüm dünya medyasında yer aldı ve almaya da devam ediyor.

Son olarak 7 Kasım gecesi saatler 00.00’ı gösterdiğinde son derece mütevazi ama bir o kadar etkili ışıklarını kapatma töreniyle veda tamamlandı.

Haftalar sürdü..

Yeni havalimanı yakınında da olsa, yine de 72 yıl sonra faaliyetine son veriyordu.

Sonunda şanına yakışır bir şekilde ışıklarını kapattı Berlin-Tegel.

Şimdi gelelim Atatürk Havalimanı’ndan THY’nin kaçarcasına ayrılışına..

“Kaçarcasına” derken, Tegel’in taşınmasında yaşananları izleyince, bizdeki taşınmanın Türkçe karşılığına başka kelime bulamadım.

Çünkü..

Atatürk Havalimanı’nın İstanbul için önemi, THY’nin var oluşu, geçmişi, yaşanmışlıkları, ilk’leri, siyah-beyazlı dönemlerden bu yana filmlere konu oluşu, Türkiye’nin havacılıkla ilk tanışmışlığına kadar inen tarihi ve daha buraya sığdıramayacağım kadar geride bırakılan pek çokları, Berlin’in Tegel’iyle kıyas kabul etmez.

Kuşkusuz Tegel’inde ikinci dünya savaşı gibi önemli bir tarihi var. Ama Türkiye için Atatürk Havalimanı’nın, Yeşilköy Havalimanı olarak başlayan geçmişi, THY için yaşanmışlıkları, Tegel’in önüne geçiyor.

Hacmine bakarsak Tegel’in, elinden geleni yaparak ancak 2018 yılında 22 milyon yolcuyu yakalayıp Almanya’nın 4’ncü büyük havalimanı olabilmişti.

Aynı tarihlerde ise AHL’de her 59 dakika 46 saniyede bir sadece iniş yapan uçaklarla rekor üstüne rekor kırılıyordu.

Buna rağmen bizde nasıl veda edildi?

Havacılığa ilk adımı burada atan THY nasıl ayrıldı 1900’lerin başında ilk ticari uçuşlara başlanılan Atatürk Havalimanı’ndan?

Sessizce, kaçarcasına.

Tabi yine de haksızlık etmeyelim..

Bizde, son kalkan uçağa başta İlker Aycı olmak üzere bazı THY yöneticileri eş-dostla ve seçtikleri bazı medya çalışanlarıyla şak-şaklar eşliğinde B777-300ER tipi uçakla ayrılıp, yine şak-şaklar eşliğinde İstanbul Havalimanı’na inerek yapıldı.

Atatürk Havalimanı’nın ışıkları da sessizce kapatıldı.

Tegel, bana neler yapılabileceğini ve nelerin yapılmadığını hatırlattı.

Şimdi düşünüyorum da, çok büyük haksızlık etmişiz THY’nin kendisine yakışan vedayı yapmadan, kaçarcasına Atatürk Havalimanı’ndan ayrılışına sessiz kalmakla, fark etmemekle.

“Geçti Bor”un pazarı diye sanırım buna deniyor.

Hepinize iyi uçuşlar olsun..




Yazarın Diğer Yazıları