YAZARLAR
HANGAR VE THY’NİN KAYGISI
04.02.2019
Araya hortum girdi, konu bu haftaya sarktı.
Önceki hafta İstanbul Havalimanı’nda THY’ye ilk hangar teslim edildi.
Müthiş bir hangar olmuş.
Müthişten kastım şu; Hangarın her iki tarafı da kapı olarak inşa edilmiş.
Açılışta işin erbabı, hangarın kullanıcısı Ahmet Karaman’a sordum nasıl olmuş diye. Cevabı herşeyi özetledi; “İki taraflı kapı durumu değiştirdi. 4 uçak alabilecekken şimdi rahatlıkla 7 uçak alabilir.”
Hangar’da işleri inanılmaz kolaylaştıracak olan bu özellikte onu Türkiye’de bir ilk kılmış.
Açılış öncesinde Bilal Ekşi ile ayaküstü biraz konuştuk.
Ekşi’ye “taşınma bu kez tamam mı?” diye sordum. “Tamam” dedi. Ve ekledi, “Yolcularımızın da bu yeniliğe alışabilmesi için elimizden geleni yapacağız.”
Açılış töreni sonrasındaysa, İlker Aycı verdiği mini röpotajda, yolcuları özellikle erken gelmeleri konusunda uyardı: “Atatürk Havalimanı’na gelişinizden en az 1 saat daha erken gelin.”
Aslında Aycı’nın ifade etmek istediği şu; Yol Atatürk Havalimanı’na gelişten oldukça farklı, metro filan yok, ya kendi aracınızla geleceksiniz, ya taksi yada havaist otobüsleriyle. Mesela Bakırköy’den kalkan havaist otobüsüne Şirinevler’den binecekler, otobüs dolu olduğu için binemeyecek. Taksiye yaklaşık 170 tl ödemek istemeyenler, mecburen ana durağa geçecek. Bunları üstüste koymaya başlayınca karşınıza çıkan sorun zaman.
Zaman sadece yol için geçerli değil. Aycı’nın açıklamasında terminal vurgusu da var.
“Yolcular yeni terminal de geçirdikleri zamanı deneyimledikçe, yeni havalimanına kaç saat önce gelmeleri gerektiğini de anlayacaklar”dan kasıtsa şu; Büyük bir terminalle karşı karşıyasınız. Elinizde biniş kartıyla uçağı kaçırmak istemiyorsanız terminale giriş saatinizi, yolu da hesap ederek planlayın.
Aycı’nın mesajlarını daha fazla detaylandırmadan özetlersek; Yeni havalimanında AHL’den alıştığınız uçuş anlayışını unutun. O gün bir uçuşunuz varsa, tek işiniz bu olmalı. AHL’deki gibi bir-iki işimi halledeyim sonra havalimanına geçerim anlayışı yeni havalimanı için söz konusu değil. En azından havalimanına metro hatları bağlanıncaya kadar bu durum değişmeyecek.
Peki THY ne yapacak?
Öğrendik, 72 saat duracak. Açıklamalar her ne kadar soğuk kanlı olsa da, THY yönetimi bu durumdan oldukça endişeli.
Açıkçası kulağıma gelen endişeleri şimdi buradan aktarmak pek doğru olmayacak fakat endişelerinde de haklılar.
Dünyanın en çok noktasına uçan THY, 72 saat durunca neler olur?
Neler olacağını hep birlikte göreceğiz. Umarım 72 saatte THY’nin üstünden geçenlerin sayısı az olur. Çünkü bu süreçte dünya durmayacak.
Hepinize iyi uçuşlar olsun..
