YAZARLAR

İKNA OLDUNUZ MU?

07.08.2023

Sonunda nedenini öğrendik..

Geçtiğimiz hafta THY Genel Müdürü Bilal Ekşi’nin açıklamasına göre hemen hemen tüm uçuşlarda yaşanan gecikmelerin sorumlusu dış ülkeler.

Şöyle ki..

Özellikle Avrupa ülkelerindeki havalimanlarında yaşanan başta insan kaynaklı yetersizliklerin neden olduğu aksaklıklar o ülkelerdeki THY uçaklarının ana üssü İstanbul’a dönüşünü geciktiriyor.

Hal böyle olunca da THY’nin diğer uçuşları domino etkisiyle teker teker yıkılmaya başlıyor.

Bilal Ekşi haksız da değil ama durum tam olarak böyle mi?

İstisnasız her gün yaşanan gecikmelerin tek sorumlusu dış ülkeler mi?

Yoksa..

THY’nin dış ülkelerdeki istasyonlarında operasyonda görevli olan personeller mi?

Ekşi, açıklamasını Eurocontrol’ün (dört yıl önce) 2019’a göre zamanında kalkışın özellikle 6 ülkede 8.7 puan düşerek yüzde 53.2 olarak gerçekleştiğine dayandırarak veriyor.

Şimdi..

4 yıl değil 4 hafta öncesinden küçük bir örnek verelim.

Anadolujet’in Paris-İstanbul uçuşunda sadece yer ve kabin görevlilerinin yeteneksizlikleri nedeniyle uçağa yerleştirilemeyen yolcular yüzünden 1 saat 20 dakika gecikmeyle kalkan uçağındaydım.

Emin olun saç-baş yolduracak türden bir yeteneksizliğin eseriydi o gecikme.

Burada Bilal Ekşi’nin tamamen haklı olduğu konu, aynı uçağın İstanbul’a geldiğinde devam edecek olan hatlarına da gecikme yaşatmasıydı.

Bu örnek sadece benim tanık olduğum tek bir uçuştan.

Son bir ay içerisinde Antalya, Bodrum ve İzmir’den İstanbul’a yaptığım uçuşların tamamında birer saatin üstünde gecikme yaşadım.

Mesela, önceki gün konuştuğum bir dostum her hafta Çarşamba ve Pazar günleri arasında yaptığı İstanbul-Bodrum-İstanbul uçuşunda geçen hafta 9 saatte İstanbul’a geldiğini anlattı.

İlginçtir ki, bu uçuşlarda tüm THY uçakları rötara girerken aynı zaman aralığındaki Pegasus’un İstanbul uçuşlarının tamamı zamanında kalkıyordu.

THY kadar olmasa da Pegasus’ta Ekşi’nin gecikmelere neden olarak gösterdiği dış hatlardaki uçuşlarından gelen uçaklarıyla yapmıyor mu?

Londra, Frankfurt, Paris gibi havalimanlarına THY bir günde ne kadar uçuyorsa, aşağı yukarı Pegasus’ta o kadar uçmuyor mu?

Peki, niye THY’nin yaşadıklarını Pegasus yaşamıyor ya da kısmen çok daha az yaşıyor?

Transit yolcu derseniz Pegasus’ta THY kadar transit yolcu taşıyor.

(Bu arada, ülkemizde tarifelilerde Pegasus’tan başka THY’ye karşı örnek koyacağımız havayolu olmadığından Pegasus’tan örnekliyorum.)

Dünyanın en çok noktasına uçan THY gibi tecrübeli bir havayolunun gideceği ülkelerde yaşayacağı aksaklığı bildiğine göre sürpriz bir durumda yok ortada?

O nedenle Bilal Ekşi her ne kadar dış ülkelerden kaynaklı dese de, yolcuyu ikna edebilmesi pek mümkün değil.

Çünkü..

Bunu anlayabilmek için Ekşi’nin, saat 16.15’te kalkacak olan uçağının havalimanına geldiği anda 18.55’te kalkacağını ve beklemeye geçtiğinde saatler 18.30’a yaklaşırken yeni bir duyuruyla kalkış saatinin 20.15 olarak güncellendiği bir uçuşu, genel müdür değil de yolcu kimliğiyle yaşaması gerekiyor.

O sırada aynı zaman dilimindeki diğer havayolunun zamanında kalktığına da tanık olması.

Sonrasında kendisiyle hem fikir olacağımıza eminim.

Hepinize iyi uçuşlar olsun..    




Yazarın Diğer Yazıları