YAZARLAR
İSTANBUL’A VERİLECEK ÖDÜL OLUR
18.11.2019
Sabiha Gökçen Havalimanı, bana göre diğer adı; Küçük Dev..
Hiç tartışmasız her ne kadar gelişimini engellemek adına üstüne basılsa da, o büyümeye rekorlarını aralıksız tazelemeye devam ediyor.
Engellendiğini iddia etmemin nedeni; Neredeyse 11’nci yılına halen daha yapılması beklenen 2’nci pist inşatıyla girmeye hazırlanması, metro son çeyreğinde olmasına rağmen yıllardır tamamlanmaması (magma tabakasına rastlansa bu süre içerisinde yine de biterdi), trafiğe aralıksız hizmet vermek için geceden sabaha onarılan pisti, taksi yolları, bu yıl bitmesi beklenen 2’nci pistin 2020’ye sarkacağı ve dahasıdır.
Sabiha Gökçen kurulduğu andan itibaren neden korkuttu “karar vericileri” İstanbul’un ikinci havalimanı olarak, anlamak mümkün değil ama size şöyle bir örnek vereceğim.
Londra..
Ada ülkenin bu başkentinde malumunuz 3 havalimanı var.
2018 sayımına göre 8,9 milyon nüfuslu , 1.572 km²’lik yüzölçümüne sahip bu şehirde Heathrow, Stansted ve Gatwick Havalimanları dünyanın hemen her noktasından gelen-giden yolculara hizmet veriyor.
Birbirlerini korkutmayan bu üç havalimanının yine birbirlerine olan mesafesi ise sadece 1’er saat.
Gelelim İstanbul’a..
Londra’yla kıyaslarsak; Yüzölçümü 5.461 km². Yaklaşık 4 katı büyülüğünde.
2018 sayımına göre nüfusumuz ise 15,7 milyon. Nüfusta da Londra’nın yaklaşık 2 katı büyüklüğündeyiz.
Dünyanın neresinden bakarsanız bakın coğrafi olarak tam ortada yer alan tek ülke olan Türkiye’nin, lokomotif şehrinde ikinci bir havalimanından korkmanın nasıl bir mantığı olabilir?
Sabiha Gökçen’in, Atatürk Havalimanı’nın büyümesine engel olamadığı gibi, İstanbul Havalimanı’nın da trafik artışını engelleyemeyeceğini anlamak ne kadar zor olabilir?
Bu üstüne basılan, gelişimi görmezden gelinen küçük dev Sabiha Gökçen, geçtiğimiz hafta ilk uzun menzilli misafirini ağırladı.
Malezya Havayolları A330 tipi uçakla Kuala Lumpur’dan havalanarak İstanbul’a teker koydu.
Havayolu, Cumartesi olmak üzere haftanın bir günü charter seferle uçuşlarını gerçekleştirecek.
Aslına bakarsanız İSG’nin işletmecisi konumunda “Malaysia Airports Holdings Berhad” olduğuna göre, Malezya’dan yapılan İSG uçuşlarının charter değil tarifeli olması yakışırdı.
Şimdilik ilk uzun mesafeli uçuşunu charter’da olsa almayı başaran Sabiha Gökçen’in, İstanbul için rekabet açısından korkulacak bir havalimanı olmadığını anlamak bu şehre verilecek bir ödül olacaktır.
Hepinize iyi uçuşlar olsun..