YAZARLAR

PATRONLAR NE İSTİYOR?

19.10.2020

Geçtiğimiz hafta Perşembe günü, saat 15.00..

Havayolları, havalimanları, yer hizmetleri ve teknik ekiplerin temsilcileri İstanbul’daki Türk Sivil Havacılık Akademisi’nde, Ulaştırma Bakanı Yardımcısı Enver İşkurt, DHMi Genel Müdürü Hüseyin Keskin ve Sivil Havacılık Genel Müdürü Bahri Kesici’nin ev sahipliğinde toplandı.

Sıkıntı belli, sektör Pandemi nedeniyle zor bir süreçten geçiyor. Bu zorluğun hafifletici tek bir çözümü var o da para.

Toplantının konusunu da, bel kemiğini de mali şartlar ve devletten beklenen “mali” yardım oluşturdu.

Sektörün sözcüsü olarak TÖSHİD Başkanı Mehmet Nane, vurucu başlıklardan oluşan konuşmasında önemli bir konuya dikkat çekti.

İçinde bulundukları sorunları anlatan sunuma katkıyı THY Genel Müdürü Bilal Ekşi’nin yaptığının altını çizdi.

Yani; “Anlatacağım sorunlar sadece biz özel havayollarının değil, THY’nin de sorunudur”u daha lafın başında söyledi.

Ve toplantı başladı..

Peki, Türk Sivil Havacılığına yön veren patronlar ne istiyordu?

Fazla uzatmadan istekleri özetle aktarayım, hep konuşulan havacılığın sıkıntısını kısaca anlayalım.

* Eurocontrol ve ICAO’nun 2024’e kadar işlerin yolunda gitmeyeceği öngörüsünün dikkatle izlendiğinin ve önlemlerin buna göre alınması gerektiği..

* Kısa çalışma ödeneğinin 2021 sonuna kadar devam etmesi..

* 2 yıl geri ödemesiz, düşük faizli kredi ihtiyacının mutlaka sağlanması..

* DHMİ, İGA ve İSG’den %50 indirim talebi..

* Havayollarının kredi almakta yaşadığı zorluklar..

* Bankaların, havayollarının mülkünde olan uçakları dahi teminat olarak kabul etmemesi. (Onur Air’in konuyu kendilerinden örneklemesi.)

* Başta Lufthansa, KLM gibi Avrupalı şirketlerin ülkelerinden gördüğü 8-10 milyar dolarlık desteklerin altı çizilerek örneklenmesi..

* Afganistan, Irak, İran gibi ülkelere konulan uçuş yasağı ve sınırlamaları. Bu sınırlamaların çözüm olmadığı Ukrayna Havayolları gibi şirketler tarafından yine bu ülkelerin yolcularının aktarmalarla Türkiye’ye gelmesi..

Ve, DHMİ Genel Müdürü Keskin, “Bizden indirim istiyorsunuz fakat DHMİ tarihinde ilk defa zarar ediyor. Şu ana kadarki zararımızı 5 milyar TL’yi geçti. Bende kurumun zarar eden genel müdürü olarak tarihe geçeğim” demesiyle salonda hava biraz yumuşasa da, genel hatlarıyla böyle devam etti.

Toplantıda öne çıkan bu başlıklar Ulaştırma Bakanı Yardımcısı, karayolları kökenli Enver İşkurt tarafından not alınırken, ara sıra Bahri Kesici’nin İşkurt’a yardımcı olduğu da gözlerden kaçmadı.

Bu normaldi çünkü İşkurt’un karşısında “ikinci kez” şimdiye kadar alışık olduğu karayolları temsilcileri değil, havayolları temsilcileri yer alıyordu.

Sonuç..

Tüm havacılık sektörü devletten yaklaşık 2 milyar dolar gibi 2 yıl geri ödemesiz düşük faizli bir kredi desteğinin verilmesinde hemfikir gözüküyor.

Malum, daha Şubat ayında Pegasus’un talihsiz kazası gündemimizdeydi. Hatta güzide medyamız tüm dünya haberlerine gözlerini kapamış, canlı yayınlar da Pegasus ile yatıp kalkarken, hoop koronovirüs diye bişey çıktı karşımıza.

Yani o kadar ani karşılaşmıştık bu krizle.

Ne bir öngörü vardı nede en ufak bir hazırlık.

Bunu birebir yaşayan havacılık sektörü, on binlerce çalışanıyla birlikte şimdi 2021’i kurtarmanın peşinde.

Top’ta devlette.

Çünkü, Bakan Yardımcısı Enver İşkurt toplantı sonunda konuları bakana aktaracağını, bakanında konuyu bakanlar kuruluna taşıyacağını ve çözüm arayışı için ellerinden gelenin yapılacağını söyledi.

Büyük umut taşıyan toplantı yaklaşık 2 saat sonra bitti.

Şimdi gelişmeleri takip edip aktarma sırası yine bizde.

Hepinize iyi uçuşlar olsun..




Yazarın Diğer Yazıları