YAZARLAR
SINAV
06.03.2023
Ülke olarak deprem felaketinde nasıl bir sınavdan geçtiğimiz ortada..
Sınavı geçenler kimler derseniz?
Benim cevabım tek: Hava köprüsünü ilk sekiz saat içerisinde kargo uçuşlarıyla kuran başta hava kuvvetleri, hemen ardından THY kargo ve tahliye uçuşlarında yine ilk reaksiyonu gösteren THY, Pegasus ve sonrasında tüm havayollarımızla devleşen hava köprüsü oldu.
Bölgenin ihtiyacı olan tüm yardımları hava kuvvetleri A400M ve C-130’larla, THY B777 ve A330 kargo uçaklarıyla ring seferi düzenler gibi hiç ara vermeden 24 saat boyunca devam etti.
Kargo operasyonunu takip eden uçuşlarda başlayan yolcu tahliyelerinde yine ilk harekete geçen THY ve Pegasus’un ardından tüm havayollarımız 22 gün boyunca binlerce depremzedeyi hiçbir gideri gözetmeksizin yerine getirdi. (İlk gün bi 100 tl olayı yaşandı ama neyseki küçük bir yol kazası olarak kaldı.)
Yazarken kolay ama bahsettiğimiz bu operasyonların maliyeti on milyonlarca dolar.
Ülkemizdeki tüm havayollarının operasyona ayırdıkları uçaklarla 4 bine yakın seferde, 1 milyondan fazla kişiyi karşılıklı uçuşlarla; Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kayseri, Malatya, Şanlıurfa ve Hatay’dan tahliye etmesi, 16 bin ton kargo uçuşuyla dünyada şimdiye kadar yapılan en uzun süreli yardım uçuşları oldu.
Bu dev hava koridoru, ticari havacılığımızın maliyeti son derece yüksek olan bu operasyonları tereddütsüz yerine getirmesi, yaşadığımız felaketin havadaki en güzel dayanışması oldu.
E, operasyon bu boyutlarda olunca ilginç kargaşalarda yaşandı..
Bunlardan biri Adıyaman Havalimanı’nda gerçekleşti.
İstanbul Havalimanı’ndan kalkan ve adı da ADIYAMAN olan kargo uçağı, Adıyaman Havalimanı’na indiğinde daha önce inen uçaklar park yerini boşaltamadığı için pistin ortasında kaldı.
Bu sırada yine İstanbul Havalimanı’ndan Adıyaman’a gelen THY’nin kargo uçağı, pistte bekleyen uçak nedeniyle pas geçip havada tur atmaya başladı.
Bir süre sonra pistteki yardım uçağı park yerine alındı ve havada tur atan THY uçağı da Adıyaman’a iniş yaptı.
Bir diğeri ise, Malatya Havalimanı’nda yaşandı.
İGA’dan havalanan ve ilk düzenlenen yardım uçuşlarından olan THY Kargo’ya ait A330 tipi uçak yardım yüküyle Malatya Havalimanı’na indi.
Kargoyu indirmek için kapak açıldığında uçaktan yükü alacak liftin Malatya’da olmadığı ortaya çıktı.
Yerden yüksekliği 17 m. olan uçaktan yükü indirmek imkansız olunca, İstanbul Havalimanı’na geri dönüp taşınabilir lift yüklenmesine karar verildi.
Malatya’dan İstanbul’a dönen uçaktan bir miktar kargo indirilip yerine taşınabilir lift yüklendi ve tekrar Malatya’ya uçuş başladı.
Fikir güzeldi ama sonuç değişmedi.
Çünkü Malatya Havalimanı’nda bu defa uçağa yüklenen taşınabilir lifti de indirecek yer lifti yoktu.
Sonunda çevreden temin edilen forkliftler ve kas gücüyle uçaktan lift indirilerek kargonun boşaltılması sağlandı.
Sonuç..
Kısa sürede organize olup hep birlikte enkazın altına elini koyan kargosundan yolcusuna tüm havayollarımız alkışı fazlasıyla hak etti.
Hepinize iyi uçuşlar olsun..
