YAZARLAR
SİPARİŞTEKİ 200 UÇAĞIN İKİ YÜZÜ..
23.12.2024
Pegasus geçtiğimiz hafta, yılın son günlerinde Türkiye’de özel havayolu tarihine geçecek siparişle dünyanın dikkatini bir kez daha üzerine çekti.
Bu 200 uçaklık dev siparişin bana göre çok önemli iki yüzü var.
Birincisi; Türkiye’den, Türk Hava yolları dışında ülke olarak havacılık tarihimizde verilen ikinci (ilki de yine Pegasus’tan Airbus’a önce 100 sonra 150 uçağa çevrilen siparişti) güçlü sipariş oldu.
Ayrıca bu siparişin dünyadan nasıl okunduğuna baktığımızda da çok şey görüyoruz.
Bunların arasında; ülkemizden de Ryanair, Easyjet gibi Avrupalı şirketlerin tek kalemde verdiği sipariş rakamını Pegasus yakalamış durumda ve bu Avrupa medyasında da geniş yer aldı.
Yine Türkiye’de iyi bir yönetimle THY’ye rağmen -eğer üzerine basılmazsa- çok güçlü şirketlerin de çıkabileceğinin net kanıtı olurken, Pegasus’un havayolundan kazandığını yüksek öngörüyle havayoluna yatırmaya devam etmenin sonucunu da önlenemez büyüme olarak ortaya koydu.
Dünyayı ilgilendiren ikinci yüzünde ise, Airbus ve Boeing gibi iki dev üretici var.
Pegasus’un 2012’de Airbus’a verdiği 150 uçaklık siparişle filonun yüzünü sadece Avrupalı üreticiye döndüğünü ve sonrasında gelecek olan siparişlerinde Airbus’tan olacağını düşündük.
Yanıldık..
Grevle, teknik sorunlarla, teslimat gecikmeleriyle boğuşan Boeing’e 2024 yılının en güçlü siparişi Pegasus’tan geldi.
Üstelik sağ gösterip sol vuran Pegasus, ikinci periyot kuvvetli siparişi Boeing’e öyle bir dönemde verdi ki, son derece kötü bir yıl geçiren Amerikalı üreticiye hayat öpücüğü kondurdu.
Bu sipariş borsa değerlerini de alt üst etti. Yılın son günlerinde Boeing hisselerini yükseltirken, başarılı bir yıl geçirmesine rağmen Airbus’ın hisse değerlerinde düşüşe neden oldu.
Boeing’i böyle bir dönemde yakalayan Pegasus’un siparişi de muhtemelen özel şartlarda gerçekleşti. Burada Pegasus yönetiminin aldığı karardan yayılan zeka kokusunu duymamak mümkün değil.
Tam yeri gelmişken şunu da hatırlayalım..
THY, geçtiğimiz Temmuz ayında İngiltere’deki Farnborough Havacılık Fuarı’nda yanılmıyorsam 175’i B737 Max olmak üzere toplam 200 uçaklık sipariş açıklamaya hazırlanıyordu, gerekçelerini bilmiyoruz ama olmadı. THY’nin yaşadığı bu olumsuz sonucun etkilerini en azından tek koridordaki eski model uçaklarda yaşıyoruz.
Üreticilerin havayollarının siparişlerini dünden bugüne karşılayamadıklarından, sipariş tarihinin zamanlaması havayolları açısından hayati önem taşır. Sadece bu nedenle bile Pegasus’un 200 uçaklık siparişini farklı okumak gerekir.
Sonuç..
Akılcı bir yaklaşımla filoyu model bazında ikiye böldü Pegasus. Yarısı Airbus diğer yarısı Boeing.
Teslimat tarihi olan 2028’e baktığımızda ise, THY’nin filosundaki tek koridor uçak sayısını aşağı-yukarı yakalamış olacak.
Ayrıca bu sipariş dünya genelinde Türk sivil havacılığındaki genç ticari filo sayısını önemli bir noktaya çıkarmış olacak.
Türkiye’nin içerideki genişliği, sürekli hareket halinde olan kalabalık nüfusu, sınırların ötesine çıktığımızda dünya üzerindeki eşsiz konumu, tüm bunların üstüne hava ulaşımını etkili kullanmayı da eklerseniz, ortaya çıkan tablonun adıdır Pegasus.
2024’ün başarı alkışı Pegasus’a.
Hepinize iyi uçuşlar olsun..