YAZARLAR
TERSİNE GÖÇ
17.09.2018
Türk Hava Yolları’nın iki önemli gündemi THY yönetiminin masasını işgal etmiş durumda.
Birincisi; ki kuşkusuz en önemlisi 3. havalimanına taşınma süreci. Olsun mu, olmasın mı, bir kerede mi olsun, yoksa aşamalı mı? İlk etapta 20 uçak mı gitsin, yoksa filo bir gecede yer mi değiştirsin?
Şimdi bu tartışmalar sürerken ben size bir gerçeği aktarayım..
Geçtiğimiz hafta (bunu THY’deki büyüklerimiz de çok net bilir) sadece Van-İstanbul uçuşunda tamamı dolu olan uçakta, 36 yolcu 8 ayrı destinasyona aktarmalı olarak İstanbul’a geldi.
Bu örnek sadece 1 uçuştan. Peki bu şartlarda nasıl olacak aşamalı taşınma? THY’nin günde kaç uçağı sadece İstanbul yolcusuyla Atatürk’e geliyor? Bu ve benzeri günlük yüzlerce uçuşun canlı örneği THY’nin masasında yöneticilerin önünde duruyor. Kararı hep birlikte göreceğiz..
İkinci önemli sorunda en az birincisi kadar hayati önem taşıyor, pilot maaşları.
Geçtiğimiz haftalarda açıklamalar yapıldı, yazıldı-çizildi. Şu kadar oldu-bu kadar oldu, anlaşma sağlandı filan.
Ben size krizi ve son durumu özetleyeyim.
Çok yakın geçmişte yurt dışından THY’ye pilot yağarken, şimdi tersine göç başlamış durumda. Yabancı pilotlar süratle gidiyor. Üstelik yerine yabancı pilotta gelmiyor.
Gelmeyişlerinin nedeniyse çok basit. Artan kur farkı birinci etken olurken, ikinci neden uzun süredir THY’de uçan yabancı pilotların uluslararası platformlarda şirkette edindikleri deneyimleri paylaşmaları.
“THY’de uçacaksanız sizi bekleyenler..”, “THY’de uçacaklara tavsiyeler..” gibi onlarca konu başlığı altında toplanan paylaşımları buradan aktarmam mümkün değil. Meraklısı girip baksın, tersine göçün cevabı orada duruyor.
Neyse, yerli pilotlar ve maaşlardan devam edelim..
Son zamlarla birlikte THY’de kaptan maaşları çift koridorda 48 bin tl, tek koridorda 44 bin tl’ye ayarlanmış durumda. Bugünkü kurla yaklaşık 7 bin-7 bin 500 dolara endekslenmiş gibi görünüyor.
Yabancı pilotların başlattığı tersine göçün yanı sıra, yerli pilotlarımıza da dışarıdan ciddi talep ve teklifler yağdığını ve hızlı geçişler yaşandığını hepimiz biliyoruz.
Son duruma göre ülkeler ve teklif edilen maaşlar şöyle:
* Katmandu: 12 bin dolar,
* Vietnam: 14 bin dolar,
* Hindistan: 12-16 bin dolar,
* Arap coğrafyası (Emirates, Etihad, Qatar, Saudia, vb): 12-18 bin dolar,
* Çin: 30 bin dolar.
Ülkeler ve teklif edilen ücretlerde an itibariyle durum bu. 1 yıl öncesinde THY filosunda 4 bin 500 olan pilot sayısı ise bugün 3 bin 800’e gerilemiş durumda.
Tüm bunların yanı sıra, çok yakın geçmişte özel şirketlerde THY’ye geçmek için çırpınan pilotlar şimdilerde özel şirketlere geçiş yapmanın yollarına bakıyor.
Bu durumsa, THY’de sorunun sadece maaş zammı olmadığının açık göstergesi değil mi?
Havalimanı büyüyor, THY büyüyor, büyümenin verdiği ihtiyaç sayısı da aynı oranda büyüyor.
Ama bu tabloda büyümenin altından nasıl kalkılacak, işte o da büyük bir sorun gibi görünüyor.
Hepinize iyi uçuşlar olsun..