YAZARLAR
THY SÜRPRİZ YAPAR MI?
15.11.2021
Pandemi mandemi filan derken işler fena halde hızlı bir şekilde yoluna girmeye başladı.
Türk Hava Yolları yılın ilk 9 ayında gayet şık bir kar açıkladı. Doluluk oranı baya bi zamandır yüz güldürüyor, Aycı’nın açıklamasına göre yakında çalışanlarında yüzü gülecek.
Aynı arenadaki yabancılara bakarsak onlarda hızlı, küçümsenmeyecek bir toparlanma var.
Lufthansa, krizde devletten aldığı mali desteği geri ödediğini açıkladı.
Üstelik bu yardım paketiyle 100 binden fazla çalışanının işsiz kalmasını önlemişti.
Geri ödeme yaptığı miktarda boru değil, tam 9 milyar Euro.
Air France-KLM’de aynı şekilde, üstelik karbon salınımı başta olmak üzere yeni yatırımlar tekrar başladı.
Şimdi..
Gözler 2 yıl aradan sonra geçtiğimiz haftanın son Pazar günü kapılarını açan Dubai Airshow’da.
Dünya havayollarının siparişleriyle filo şekillendirmesi yaptığı önemli airshowlardan olan Dubai’de Airbus, Boeing gibi devler çıkarma yapıyor.
Emirates’in lansman müşterisi olan B777X, Seattle Boeing Field’dan kalkarak 15 saatlik uçuş sonrasında Dubai World Center’a teker koydu.
Boeing’in iddialı uçağı bu uçuşla en uzun süreye imza atarak neler yapabileceğini daha başlamadan gözler önüne serdi.
Üstelik fuarın birinci günü akrobasi uçaklarını aratmayan müthiş bir gösteri uçuşuyla imza attı.
777X’in şu ana kadar 8 müşteriden 351 adet siparişi var ve teslimatlara yaklaşık 13 ay sonra başlıyor.
Bu baş döndürücü ortamda THY ne yapar?
Elindeki B777-300’lerin bir kısmı yavaş yavaş çöp olmaya başladı bile.
Ya A330’lar?
E, öyle B787, A350’yle yarışa kalkışılamayacak bir ortama girdiğimize göre, A380’lerin bile hurdaya ayrıldığı bu dönemde, dünya arenasında söz sahibi havayollarını geçelim, yan şirketler bile yeni siparişlerin peşinde koşarken şimdilik THY’den ses yok.
Altından akan suyu seyretmeyeceğine göre Kuşkusuz THY’nin de yenilemede bir planı vardır diye düşünüyorum.
Mesela şöyle bir sürpriz yapar mı?
Dünya havayollarından B777X, A330neo, A321neo, A321XLRS’ler, A220’ler, çıtır çerez gibi sipariş toplarken, yine pandemi nedeniyle uzun bir aradan sonra 7-8 Ekim 2022’de kapılarını tekrar açacak olan ve THY’nin de ev sahibi olan İstanbul Airshow’da yeni siparişlerini açıklar mı?
Ne dersiniz?
Bakalım, bekleyip görücez.
Hepinize iyi uçuşlar olsun..
